Du lagar denna underbara gratäng för bara 25 kronor per portion. (Utifrån pris januari 2023).
Du behöver
- 1 deciliter basmatiris
- 1/2 gul lök
- 300 gram vitkål
- 100 gram champinjoner
- 1/2 paket bacon
- Rapsolja att steka i
- 1.5 deciliter vispgrädde
- 1 matsked japansk soja
- 1/4 höns- eller köttbuljong
- Salt och peppar
- 3/4 deciliter finhackad bladpersilja + extra till garnering
- 150 gram frysta haricots verts
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Koka basmatiriset enligt anvisningen på paketet. Låt svalna något.
Skär löken i tunna skivor. Skär vitkålen i bitar och skiva svampen.
Klipp eller skär baconet i bitar. Stek lök, vitkål och champinjoner i omgångar i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig och vitkål och champinjoner ska få färg. Stek baconbitarna i sitt eget fett i stekpannan.
Blanda vispgrädde, soja, smulad buljongtärning, salt och peppar i en skål.
Varva basmatiris, lök, vitkål, champinjoner, bacon, gräddblandningen och bladpersilja i en smord ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Stek haricots vertsen i rapsolja i en stekpanna. Salta.
Servera gratängen med haricots vertsen. Strö lite bladpersilja ovanpå gratängen.