Krämig bacon- och vitkålsgratäng

Den här gratängen med bacon, vitkål och champinjoner är inte bara riktigt god utan också billig per portion.

Tillagningstid: 35 minuter | Extra tid: 20 minuter i ugnen
2 portioner

Du lagar denna underbara gratäng för bara 25 kronor per portion. (Utifrån pris januari 2023).

Du behöver

  • 1 deciliter basmatiris
  • 1/2 gul lök
  • 300 gram vitkål
  • 100 gram champinjoner
  • 1/2 paket bacon
  • Rapsolja att steka i
  • 1.5 deciliter vispgrädde
  • 1 matsked japansk soja
  • 1/4 höns- eller köttbuljong
  • Salt och peppar
  • 3/4 deciliter finhackad bladpersilja + extra till garnering
  • 150 gram frysta haricots verts

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Koka basmatiriset enligt anvisningen på paketet. Låt svalna något.

2

Skär löken i tunna skivor. Skär vitkålen i bitar och skiva svampen.

3

Klipp eller skär baconet i bitar. Stek lök, vitkål och champinjoner i omgångar i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig och vitkål och champinjoner ska få färg. Stek baconbitarna i sitt eget fett i stekpannan.

4

Blanda vispgrädde, soja, smulad buljongtärning, salt och peppar i en skål.

5

Varva basmatiris, lök, vitkål, champinjoner, bacon, gräddblandningen och bladpersilja i en smord ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

6

Stek haricots vertsen i rapsolja i en stekpanna. Salta.

7

Servera gratängen med haricots vertsen. Strö lite bladpersilja ovanpå gratängen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top