Saffransbullar med vit choklad

De här saffransbullarna har god fyllning av vit choklad.

Tillagningstid: 1 timme + jästid
30 stycken

Tips till ditt bakande:

  1. Snåla inte med jästiden! Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. De utbakade bullarna ska se luftiga ut, och trycker man lätt på bullarna ska degen studsa ut igen.
  2. Bullarna blir saftigast med rumsvarmt smör. Ta fram det i god tid. Har du glömt? Skiva smöret med osthyvel och lägg upp på fat. Då blir det fort mjukt.

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 2 påsar saffran à 0,5 g
  • 1.5 deciliter strösocker
  • 5 deciliter mjölk
  • 125 gram smör, rumsvarmt
  • 1 tesked salt
  • 13 deciliter vetemjöl (cirka)
  • Fyllning
  • 150 gram vit choklad
  • 150 gram färskost
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • Garnering
  • 25 gram smält smör
  • 1 deciliter strösocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret.

2

Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

3

Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, salt och det mesta av mjölet.

4

Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

5

Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Rör ihop choklad och färskost.

6

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en platta, 45 x 30 cm. Bred på smör och chokladkräm.

7

Vik degen dubbel. Skär i remsor, 3 cm breda. Skär ett snitt i varje, likt en byxa. Tvinna, sno ihop till bullar.

8

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i smord muffinsplåt. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

9

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

10

Garnering: Pensla med smör och doppa i socker.

Scroll to Top