Medelhavspaj i fri form

Supergod friformpaj fylld med härliga medelhavsgrönsaker och delikatesser.

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

Pajdeg

5 dl vetemjöl
175 g smör
5.5 msk iskallt vatten
1.2 tsk äppelcidervinäger

Fyllning

2 st gula lökar
2 st paprikor
2 st tomater
4 msk olivolja
3 st sardeller
1 dl kärnfria oliver
nymalen svartpeppar
flingsalt
1 msk hackad oregano
150 g getost utan kant

Garnering

0,5 st strimlat citronskal av en halv citron
flingsalt
nymalen svartpeppar
oreganokvistar och blad

Gör så här

1

Pajdeg Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa.

2

Häll i vattnet och vinägern under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll. Ta upp degen, platta ut den till en rundel och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt ca 30 minuter.

3

Fyllning Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva tomaterna.

4

Fräs löken i ca hälften av oljan i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt paprikan och fräs ca 3 minuter. Tillsätt sardellerna och fräs tills de smälter, ca 3 minuter. Blanda i oliverna. Peppra. Ta upp det frästa på en tallrik.

5

Fräs tomaterna i resten av oljan och blanda med paprikaröran. Smaka av med peppar och flingsalt och låt kallna. Blanda i oregano.

6

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pajdegen på mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den tillsammans med papperet på en ugnsplåt.

7

Lägg den kalla fyllningen varvad med smulad getost i mitten av rundeln och bred ut den till en fyrkant, spara en ca 6 cm bred kant runtom. Vik kanterna över fyllningen.

8

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter.

9

Garnera med citronskal, oregano, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Annons
Scroll to Top