Äppeltoscakaka med salta nötter

En ljuvlig äppelkaka med toscaglasyr och salta jordnötter. Jättegott!

Tillagningstid: 60 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 200 g smör kylskåpskallt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2.5 st äpplen
  • 1.5 tsk citronsaft
  • 1 msk florsocker

Toscaglasyr

275 g salta jordnötter
75 g smör
0.5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i små bitar och lägg i matberedare monterad med en kniv. Häll i sockret och mixa ihop. Tillsätt äggen, ett i taget och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet. Lägg smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper och jämna ut den med mjölade händer eller med baksidan av en matsked.

2

Ev skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Pensla äppelskivorna med citronsaft. Sikta över florsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 minuter eller tills den är nästan klar.

3

Toscaglasyr Gör glasyren under tiden. Hacka jordnötterna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och koka ihop. Rör i mjölet och mjölken. Koka glasyren under omrörning tills den tjocknar, ca 3 minuter. Blanda i 2/3 delar av nötterna.

4

Bred glasyren över kakan. Strö över resten av nötterna. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter. Låt kakan svalna och ta ur formen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top