Potatisgratäng med svamp och bacon

Läcker gratäng med fin rökighet från bacon och mustig svamp.

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g delikatesspotatis
  • 300 g champinjoner eller kantareller
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 150 g bacon
  • 3 st tomater
  • 2.5 msk finhackade örter
  • persilja finhackad färsk
  • dragon finhackad färsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 100 g lagrad ost

Servering

sallad med haricots verts och god dressing

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och skär den i tunna skivor.

2

Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök och skär baconet i mindre bitar. Skär tomaterna i tunna skivor.

3

Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt lök, vitlök och bacon, fräs blandningen i några minuter tills det mjuknat och fått lite färg. Tillsätt svampen och fräs den tills vätskan kokat bort. Häll ner grädde och krydda med salt och peppar. Låt blandningen få ett uppkok och sätt åt sidan.

4

Grovriv osten och varva en ugnsform med potatis och svampblandningen. Avsluta med att toppa med skivade tomater, hackade örter, spar gärna lite extra till servering och toppa med riven ost.

5

Baka i mitten av ugnen tills potatisen är genomstekt och gratängen fått fin färg i ca 30 min.

6

Servera med en god sallad och vinägrett.

Scroll to Top