Du behöver
- 500 g turkisk yoghurt
- 1 tsk salt
- olivolja
Smaksättning
färska örter eller torkade som timjan, rosmarin, mynta eller färsk eller torkad chili
Gör så här
Täck en sil med en ren och fräsch kökshandduk. Blanda yoghurt med salt och häll sedan över kökshandduken.
Låt yoghurten rinna av i kylen i 3 dagar. Byt handduken varje dag och kasta vätskan som rinner av från yoghurten med jämna mellanrum. Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast och blivit ”labneh”.
Du kan servera labnehn direkt utan att forma till bollar, lägg på en tallrik och ringla en god olivolja på, servera med en bit bröd.
Gör labnehbollar: Rulla labnehn till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk, låt bollarna torka på duken i kylen ca 1-2 timmar, tills de slutar vätska sig.
Lägg färskostbollarna i en ren glasburk, varva med smaksättning och häll olja över. Förvara svalt, håller sig upp till 3-7 dagar. Burken klarar sig i rumstemperatur ca 3-4 dagar. Förvarar du dem i kylen håller de lite längre men olivoljan kommer att stelna i kylskåpet. Låt då stå en stund i rumstemperatur innan servering om du har osten i kylen. Servera som frukost med en bit bröd, på buffén eller som tillbehör till grillat.