Festlig prinsesstårta med rosor

Fira sommaren med ett blommande kalas! Lyxig prinsesstårta med rosor passar perfekt för fikastunder med extra allt.

Tillagningstid: 90 minuter
12 bitar

Du behöver

Tårtbotten

4 st ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning

1,5 dl hallonsylt
4 st gelantinblad
2 dl marsankräm
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Smörkräm

1 dl florsocker
50 g smör rumsvarmt

Garnering

1 st marsipanlock
2 msk florsocker
nyponrosor

Gör så här

1

Botten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten och blanda om väl. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp på bakduk.

2

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka marsánkrämen enligt förpackningens anvisningar. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i den varma krämen och rör om. Låt krämen bli tjock och låt den kallna i vattenbad. Vispa grädden och blanda med krämen. Smaksätt med vaniljsocker.

3

Skär tårtan i tre bottnar. Den översta ska vara knappt 1 cm tjock. Lägg hallonsylt på den första bottnen. Lägg på botten nummer två och gräddkrämen ovanpå, men spara lite av den. Låt krämen bli högre på mitten, så att tårtan blir bullig. Lägg på den översta tunna bottnen. Bred resten av krämen ovanpå och runt kanten.

4

Smörkräm: Blanda smör och florsocker till en smörkräm.

5

Rulla ut marsipanlocket och bred smörkräm på locket, för att det inte ska spricka av fukten från fyllningen. Lägg marsipanlocket med smörkrämen nedåt på tårtan utan att det blir några veck. Jämna till med sporre eller kniv runt om. Sikta över florsocker och garnera med rosor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top