Västerbottenpaj med krasse

En smakrik västerbottenpaj toppad med pepprig smörgåskrasse funkar både som för- och huvudrätt.

Tillagningstid: 80 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 4.5 dl vetemjöl
  • 225 g smör kylskåpskallt, tärnat
  • 1 st stort ägg kylskåpskallt
  • 2.5 msk iskallt vatten

Fyllning

4 dl vispgrädde
4 st ägg
200 g gratängost
200 g riven västerbottenost
salt
0,5 krm kajennpeppar

Garnering

1 pkt smörgåskrasse

Gör så här

1

Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten under maskinens gång och kör till en smidig deg.

2

Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, så att den täcker botten och kommer upp lite över kanten. Nagga degen med en gaffel. Ställ i frysen ca 30 minuter.

3

Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen ca 15 minuter.

4

Vispa ihop grädde och ägg i en bunke. Blanda i riven ost. Smaka av med salt och peppar.

5

Häll fyllningen i pajen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg. Låt svalna och garnera med klippt krasse.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top