Örtkrans – vackert matbröd

Låt örtkransen bli ett vackert blickfång på buffébordet.


1 styck

Du behöver

  • 0.25 pkt jäst
  • 1 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 0.25 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl drygt
  • 75 g smör
  • ägg

Fyllning

2 msk olivolja
3 msk persilja
0.5 tsk rosmarinblad
1 tsk hackad timjan

Garnering

1 st äggula
0,5 msk vatten
1 tsk flingsalt
2 tsk vallmofrö

Gör så här

1

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt socker och vatten, blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saltet och 1,5 dl av vetemjölet, arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt ca 45 minuter. Arbeta in smöret, delad i små bitar i den jästa degen. Arbeta in äggen, ett i taget. Tillsätt resten av vetemjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen ca 60 minuter.

2

Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Kavla ut degen till en fyrkant, 40 x 40 cm. Pensla med oljan. Strö över örterna.

3

Rulla ihop degfyrkanten som en rulltårta. Lägg ”rulltårtan” på en plåt med bakplåtspapper. Dela sedan rullen längs med i två avlånga bitar, med en vass kniv. Sno ihop till en krans och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla kransen med äggulan vispad med vatten, toppa med flingsalt och vallmofrö.

4

Värm ugnen till 175 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kransen är genomgräddad, känn med provsticka. Ta ut och låt svalna på ett galler under bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top