Du behöver
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 st stora ägg
- 3 msk färskpressad citronsaft
- 3 dl kakmjöl med bakpulver
Kanderade citronskivor
1 st citron
1 dl strösocker
1 dl vit baksirap
Frosting
200 g smör
1 dl florsocker
3.5 msk lemoncurd
500 g färskost t ex Philadelphia cream cheese
Montering och garnering
3 msk lemoncurd
1 msk florsocker
marsipankycklingar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en kakform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Rör smör och socker poröst, använd elvisp eller köksmaskin monterad med en visp. Blanda i vaniljpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Rör i citronsaften. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en smet. Häll/skeda den i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med prov-sticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den i två bottnar.
Skär citronen i skivor. Mät upp socker och sirap i en liten stekpanna med höga kanter. Sjud under omrörning tills sockret smälter. Lägg i citronskivorna och koka ca 5 minuter. Citronskivorna är färdiga när det vita av skalen börjar bli genomskinligt.
Ta pannan från värmen, ta upp citronskivorna med en gaffel på ett bakplåtspapper. Låt svalna något, vik och tryck ihop. Låt kallna helt.
Frosting. Vispa upp smör och florsocker krämig. Tillsätt lemoncurd och vispa ihop. Tillsätt färskost och vispa ihop till frosting.
Lägg en kakbotten på ett fat. Bred på lemoncurd och spritsa över ca ¼ del av frostingen.Lägg på nästa kakbotten och sikta över florsocker. Spritsa resten av frostingen runtom. Garnera med kanderade citronskivor och marsipankycklingar.