Påsktårta med frosting och kanderad citron

Påskens ljuvliga tårta är bakad med inspiration av cupcakes med sockerkaksbotten och färskostfrosting.

Tillagningstid: 90 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 st stora ägg
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 3 dl kakmjöl med bakpulver

Kanderade citronskivor

1 st citron
1 dl strösocker
1 dl vit baksirap

Frosting

200 g smör
1 dl florsocker
3.5 msk lemoncurd
500 g färskost t ex Philadelphia cream cheese

Montering och garnering

3 msk lemoncurd
1 msk florsocker
marsipankycklingar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en kakform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

2

Rör smör och socker poröst, använd elvisp eller köksmaskin monterad med en visp. Blanda i vaniljpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Rör i citronsaften. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en smet. Häll/skeda den i formen.

3

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med prov-sticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den i två bottnar.

4

Skär citronen i skivor. Mät upp socker och sirap i en liten stekpanna med höga kanter. Sjud under omrörning tills sockret smälter. Lägg i citronskivorna och koka ca 5 minuter. Citronskivorna är färdiga när det vita av skalen börjar bli genomskinligt.

5

Ta pannan från värmen, ta upp citronskivorna med en gaffel på ett bakplåtspapper. Låt svalna något, vik och tryck ihop. Låt kallna helt.

6

Frosting. Vispa upp smör och florsocker krämig. Tillsätt lemoncurd och vispa ihop. Tillsätt färskost och vispa ihop till frosting.

7

Lägg en kakbotten på ett fat. Bred på lemoncurd och spritsa över ca ¼ del av frostingen.Lägg på nästa kakbotten och sikta över florsocker. Spritsa resten av frostingen runtom. Garnera med kanderade citronskivor och marsipankycklingar.

Annons
Scroll to Top