Du behöver
- 50 g jäst
- 2,5 dl morotsjuice kall eller rumstempererad
- 2.5 dl Ljummet vatten
- 3 dl grovrivna moröttter
- 50 g smör rumsvarmt i små bitar
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 14 dl vetemjöl
Garnering
Lite vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av morotsjuicen så att jästen löser sig. Tillsätt resten av morotsjuicen, vatten, rivna morötter, smör, salt, sirap och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en kladdfri deg. Strö lite mjöl ovanpå degen och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Platta ut den till en 3–4 cm tjock kaka. Dela kakan lite slarvigt med en degskrapa i 28 jämnstora bitar.
Doppa ovansidan av bröden i mjöl och lägg dem på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt bröden jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt bröden svalna under en bakduk på ett galler.