Gyllene morotsbröd

Morotsjuice och rivna morötter gör de här bröden mycket saftiga.

Tillagningstid: 20 minuter | Extra tid: 45 minuter
28 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl morotsjuice kall eller rumstempererad
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 3 dl grovrivna moröttter
  • 50 g smör rumsvarmt i små bitar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 14 dl vetemjöl

Garnering

Lite vetemjöl

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av morotsjuicen så att jästen löser sig. Tillsätt resten av morotsjuicen, vatten, rivna morötter, smör, salt, sirap och det mesta av mjölet.

3

Arbeta ihop till en kladdfri deg. Strö lite mjöl ovanpå degen och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.

4

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Platta ut den till en 3–4 cm tjock kaka. Dela kakan lite slarvigt med en degskrapa i 28 jämnstora bitar.

5

Doppa ovansidan av bröden i mjöl och lägg dem på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt bröden jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

6

Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt bröden svalna under en bakduk på ett galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top