Du behöver
- 4 st hela salta fetsillar
- 1 st gul lök
- 1 st rödlök
- 1 st medelstor morot
- 1 skiva färsk ingefära
Lag
2 dl ättiksprit 12%
5 dl strösocker
7 dl vatten
6 st lagerblad
1 tsk hela kryddpepparkorn
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela svartpepparkorn
knippe dill
Inläggning
1 st gul lök
1 st rödlök
1 st morot
1 skiva färsk ingefära
1 skiva färsk pepparrot
1 st knippe dill
2 tsk gula senapskorn
4 st vitpepparkorn
4 st lagerblad
Gör så här
Dag 1: Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar. Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar. Vattna ur sillarna i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts en gång under urvattningen.
Dag 3: Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefära. Varva sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten, då gifter sig löken och sillen fint. Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i cirka 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.
Dag 4: Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen. Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasbruk och slå på lagen. Låt vila i ytterligare minst två dygn.
Det tar flera dygn innan sillen är klar, så börja i tid!