Mannerströms Glasmästarsill

Ett recept för det stora julbordet!

Tillagningstid: 30 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 4 st hela salta fetsillar
  • 1 st gul lök
  • 1 st rödlök
  • 1 st medelstor morot
  • 1 skiva färsk ingefära

Lag

2 dl ättiksprit 12%
5 dl strösocker
7 dl vatten
6 st lagerblad
1 tsk hela kryddpepparkorn
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela svartpepparkorn
knippe dill

Inläggning

1 st gul lök
1 st rödlök
1 st morot
1 skiva färsk ingefära
1 skiva färsk pepparrot
1 st knippe dill
2 tsk gula senapskorn
4 st vitpepparkorn
4 st lagerblad

Gör så här

1

Dag 1: Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar. Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar. Vattna ur sillarna i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts en gång under urvattningen.

2

Dag 3: Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefära. Varva sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten, då gifter sig löken och sillen fint. Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i cirka 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.

3

Dag 4: Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen. Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasbruk och slå på lagen. Låt vila i ytterligare minst två dygn.


Kommentar:
Det tar flera dygn innan sillen är klar, så börja i tid!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top