Fantastiskt gott – Lena Linderholms äppelpaj

Under ett knäckigt lager av mandelspån och lavendelhonung finns aromatiska äpplen på en underbart god pajdeg. Servera med vaniljkräm.

Tillagningstid: 20 minuter | Extra tid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

Pajdeg

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 msk honung

Fyllning

6 st äpplen
150 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
1 dl lavendelhonung Välj en fast sort. Går även att byta ut mot 1 dl strösocker
2 st ägg
mandelspån en påse

Vaniljkräm

3 st äggulor
0,75 dl strösocker
1 st vaniljstång
rivet skal av en citron
3 dl Vispad grädde

Gör så här

1

Paj Bland ingredienserna till degen, låt vila i kylen någon timme. Kavla ut degen och klä en 20 cm pajform.

2

Ta bort kärnhusen ur äpplena. Riv dem grovt på rivjärn.

3

Vispa ihop smöret, strösockret, honungen och äggen. Blanda ned de rivna äpplena. Fyll pajskalet med smeten.

4

Strö över mandelspånen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 min. Låt svalna.

5

Vaniljkräm Vispa ihop äggulor med socker. Tillsätt det rivna citronskalet och skrapa ur vaniljfröna från vaniljstången. Rör ned i den vispade grädden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top