Du behöver
- 1 st knippa salvia
- 3 st vitlöksklyftor
- 4 msk olivolja
- 2 st färska kycklingar
- 1 tsk bordssalt
- 2 skiva lufttorkad skinka
Tillbehör
1,5 kg spetskål
1 st hel vitlök
citron
3 msk olivolja
flingsalt
Vitlökssmetana
2 dl smetana
1.5 st pressade vitlöksklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Finhacka salvian, men spara 8 blad. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda dem med salvian och olivoljan.
Gnid in kycklingarna med salt och lägg dem i en papprad långpanna. Gnid in dem med salviablandningen, lyft bröstskinnet och stoppa in de sparade bladen. Lägg en skiva lufttorkad skinka över varje kyckling.
Sätt formen i mitten av ugnen och rosta kycklingarna cirka 45 minuter, vänd 2 gånger under tiden.
Tillbehör Skär spetskålen i bitar. Dela vitlöken i klyftor. Dela citronen. Lägg kål och vitlök bredvid kycklingen. Lägg citronhalvorna med snittytan nedåt bredvid kycklingen. Ringla olivoljan över kålen och vitlöken, smula över flingsalt. Sätt tillbaka långpannan i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt och kålen är mjuk. Rör om i kålen under tillagningstiden om det behövs.
Vitlökssmetana Blanda smetana och pressade vitlöksklyftor. Smaka av med salt.
Servera kycklingen med kål och smetana.