Hel ugnskyckling med salvia

Du behöver 1 st knippa salvia 3 st vitlöksklyftor 4 msk olivolja 2 st färska kycklingar 1 tsk bordssalt 2 skiva lufttorkad skinka Tillbehör 1,5...

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st knippa salvia
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 2 st färska kycklingar
  • 1 tsk bordssalt
  • 2 skiva lufttorkad skinka

Tillbehör

1,5 kg spetskål
1 st hel vitlök
citron
3 msk olivolja
flingsalt

Vitlökssmetana

2 dl smetana
1.5 st pressade vitlöksklyftor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader

2

Finhacka salvian, men spara 8 blad. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda dem med salvian och olivoljan.

3

Gnid in kycklingarna med salt och lägg dem i en papprad långpanna. Gnid in dem med salviablandningen, lyft bröstskinnet och stoppa in de sparade bladen. Lägg en skiva lufttorkad skinka över varje kyckling.

4

Sätt formen i mitten av ugnen och rosta kycklingarna cirka 45 minuter, vänd 2 gånger under tiden.

5

Tillbehör Skär spetskålen i bitar. Dela vitlöken i klyftor. Dela citronen. Lägg kål och vitlök bredvid kycklingen. Lägg citronhalvorna med snittytan nedåt bredvid kycklingen. Ringla olivoljan över kålen och vitlöken, smula över flingsalt. Sätt tillbaka långpannan i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt och kålen är mjuk. Rör om i kålen under tillagningstiden om det behövs.

6

Vitlökssmetana Blanda smetana och pressade vitlöksklyftor. Smaka av med salt.

7

Servera kycklingen med kål och smetana.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top