Du behöver
- 500 g rödingfilé
- 1,5 dl rättika
- 2 dl socker
- 4 dl vatten
- 1 msk salt
Citronkräm
1 dl crème fraîche
0,5 dl citron yttersta finrivna skalet
1 tsk flytande honung
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Till servering
0,5 dl gurka
1 st grönt äpple
80 g löjrom fryst, tinad
25 g vattenkrasse eller en näve mâchesallad
dillvippor
Gör så här
Skölj och putsa fisken, skär sedan varje filé i 2–3 bitar (beroende på filéernas storlek). Lägg bitarna i en form med kanter. Koka ihop ättika, socker, vatten och salt i några minuter. Häll den varma lagen över fiskbitarna, täck med plast, låt svalna i lagen och ställ sedan in formen i kylen.
Citronkräm Vispa eller mixa ihop ingredienserna till citronkrämen, så att den blir fast. Häll gärna i spritspåse.
Skala gurkan. Skär den i kvartar på längden och skär bort kärnorna. Tärna resten fint. Skala äpplet, skär bort kärnhuset och tärna resten fint.
Låt fiskbitarna rinna av och lägg upp dem på tallrikar. Strö gurka och äpple kring fisken och klicka eller spritsa ut citronkräm och löjrom. Avsluta med att strö över lite vattenkrasse och några fina dillvippor.
Tips: Det går också bra med mindre bitar laxfilé utan skinn.
Så här kan du förbereda: 1. Gör fisken dagen innan. Förvara väl inplastad i kyl. 2. Lägg löjrommen i kylen att tina dagen innan. 3. Fixa citronkrämen dagen innan. Förvara i spritspåse.