Du behöver
- 800 g högrev
- 1 msk vetemjöl
- flingsalt och svartpeppar
- 2 st morötter
- 2 st selleristjälkar
- 2 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 2 st lagerblad
- 3 dl oekat rödvin
- 2 msk kalvfond
Champinjoner
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
50 g varmrökt sidfläsk
2 msk smör
250 g champinjoner
1 msk finhackad persilja
Rotsaksmos
500 g potatis
palsternackor
2 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
Gör så här
Vänd köttet i mjöl och krydda med salt och peppar.
Skala och skär morötterna grovt. Finstrimla sellerin, skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp smör och olja i en kastrull. Bryn köttet runtom till fin färg. Tillsätt grönsakerna. Bryn ett par minuter och tillsätt tomatpuré, timjan, lagerblad, vin och kalvfond. Koka upp och sätt på locket. Sjud i cirka 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört.
Champinjoner: Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna fläsket. Hetta upp smöret och tillsätt lök, vitlök och fläsk, fräs under omrörning tills det fått lite färg. Tillsätt svampen och stek till fin färg. Krydda med salt och peppar och blanda. Toppa med persilja.
Rotsaksmos: Skala rotsakerna och skär i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Ånga av och pressa med potatispress. Blanda med mjölk, grädde och smör till ett mos. Smaka av med salt och peppar. Servera rotsaksmos och svamp till grytan.
Högrev, rödvin, champinjoner och sidfläsk är en vinnande kombination i klassiskt franskt långkok. Servera gärna en god sallad till.