Grillad lax med olivade

Du behöver 250 g cocktailtomater 1 tsk strösocker salt 3 msk olivolja 500 g laxfilé peppar 0.5 st citron 4.5 msk vatten Olivade 150 g...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g cocktailtomater
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • 3 msk olivolja
  • 500 g laxfilé
  • peppar
  • 0.5 st citron
  • 4.5 msk vatten

Olivade

150 g gröna urkärnade oliver
marinerade soltorkade tomater i örtolja
2 msk örtolja från de marinerade tomaterna
2 st vitlöksklyftor pressade
0.5 kruka basilika finhackad

Till garnering och servering

basilikablad
4 prt couscous eller andra kokta gryn

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Strö över socker. Salta. Ringla över oljan.

2

Dela laxen i två bitar (då blir den lättare och snabbare att steka) och bryn dem i en het stekpanna, till vacker färg, 2–3 minuter per sida. Salta och peppra.

3

Lägg över laxen i formen med tomaterna. Häll citronsaften och vattnet i pannan och koka upp under omrörning. Häll pannskyn över laxen. Baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills laxen är genomstekt och tomaterna är mjuka.

4

Olivade Hacka oliver och soltorkade marinerade tomater. Blanda det hackade med ört­oljan från tomaterna, vitlök och basilika.

5

Toppa fisken med olivade, garnera med basilkablad och servera med kokta gryn.

6

Tips: Vill du ha slät salsa, kan du mixa den i matberedare.


Kommentar:
Olivade är en enkel och god salsa som du gör på oliver och soltorkade marinerade tomater. Här serverar vi den till lax.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top