Du behöver
- 250 g cocktailtomater
- 1 tsk strösocker
- salt
- 3 msk olivolja
- 500 g laxfilé
- peppar
- 0.5 st citron
- 4.5 msk vatten
Olivade
150 g gröna urkärnade oliver
marinerade soltorkade tomater i örtolja
2 msk örtolja från de marinerade tomaterna
2 st vitlöksklyftor pressade
0.5 kruka basilika finhackad
Till garnering och servering
basilikablad
4 prt couscous eller andra kokta gryn
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Strö över socker. Salta. Ringla över oljan.
Dela laxen i två bitar (då blir den lättare och snabbare att steka) och bryn dem i en het stekpanna, till vacker färg, 2–3 minuter per sida. Salta och peppra.
Lägg över laxen i formen med tomaterna. Häll citronsaften och vattnet i pannan och koka upp under omrörning. Häll pannskyn över laxen. Baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills laxen är genomstekt och tomaterna är mjuka.
Olivade Hacka oliver och soltorkade marinerade tomater. Blanda det hackade med örtoljan från tomaterna, vitlök och basilika.
Toppa fisken med olivade, garnera med basilkablad och servera med kokta gryn.
Tips: Vill du ha slät salsa, kan du mixa den i matberedare.
Olivade är en enkel och god salsa som du gör på oliver och soltorkade marinerade tomater. Här serverar vi den till lax.