Du behöver
- 350 g frysta rödspättafiléer
- 1 st gul lök
- 150 g palsternacka
- 300 g morötter
- 1 bitar rotselleri
- 1 st knippa salladslök
- 1 st liten knippa timjan
- 3.5 msk olivolja
- 2 st fiskbuljongtärningar
- 2 msk ajvar relish
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 1 l kokhett vatten
- salt
- paprikapulver milt
- nymalen svartpeppar
Till servering
1 dl majonnäs
1 tsk färskpressad citronsaft
1 st vitlöksbaguette
Gör så här
Halvtina fisken och skär den i bitar.
Skala och hacka löken fint. Skala och finhacka rotfrukterna. Ansa och finhacka salladslöken. Finhacka timjan.
Fräs allt det hackade i oljan i cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningar, tillsätt ajvar relish och blanda i tomatpuré. Fräs cirka 1 minut. Blanda i de krossade tomaterna och hälften av vattnet. Koka soppan cirka 20 minuter.
Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Smaka av med salt och paprikapulver. Lägg i fiskbitarna och sjud 5–8 minuter. Peppra.
Servera soppan med majonnäs eller crème fraiche blandad med citronsaft. Varm vitlöksbaguette är gott till.
Tips: Den som har ont om tid kan köpa färdighackade rotfrukter i grönsaksdisken.
Underbar god timjandoftande fisksoppa som blir extra lyxig om den serveras med sprödvärmd vitlöksbaguette.