Du behöver
- 1 kg lammgrytbitar eller benfri lammstek skuren i kuber
- olivolja
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 st morötter
- 0.5 tsk chiliflakes
- 2 tsk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk paprikapulver
- 1 krm kanel
- 3 msk kalvfond
- 5 dl vatten
- 1 burk kikärter
Till servering
0.5 kg granatäpple
1 kruka färsk mynta
2 dl rysk yoghurt
Gör så här
Salta och peppra köttet, bryn det sedan i omgångar i olivolja. Lägg åt sidan.
Skala och klyfta löken och hacka vitlöken. Skala morötter och skär i slantar.
Fräs lök, vitlök och morötter i olivolja i en gryta på låg värme i 10 minuter. Tillsätt kryddor och fortsätt fräsa ett par minuter.
Tillsätt vatten och fond och låt koka upp. Lägg ner köttet och smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra på svag värme i 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Rör ner dem i grytan mot slutet av kokningen.
Strö granatäppelkärnor över grytan tillsammans med blad av färsk mynta. Servera med yoghurt.
Het lammgryta med syrligt granatäpple och sval yoghurt. Till det serverar vi gärna söta rostade jordärtskockor.