Du behöver
- 0,5 st vitkålshuvud
- 1 st gul lök
- 2 msk smör
- 500 g lammfärs
- 1 st lagerblad
- 1 msk finhackad färsk timjan
- 1 msk ljus sirap
- 2 msk kalvfond
- 2 dl vispgrädde
- 4.5 dl kokt ris
- salt och svartpeppar
Till servering
snabbinlagd gurka se tips
rårörda lingon
Gör så här
Strimla kålen i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt. 2 Hetta upp hälften av smöret eller oljan i en stekpanna och stek färsen tills den är genomstekt. Tillsätt resten av smöret eller oljan och häll i kål och lök, fräs tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg.
Tillsätt lagerblad, timjan, sirap, kalvfond och grädde. Koka samman i ett par minuter och tillsätt kokt ris mot slutet.
Blanda och smaka av med salt och peppar. Servera kålpuddingen med inlagd gurka och rårörda lingon.
Tips: Det går också bra med kokt råris i kålpannan.
Snabbinlagd gurka Skala och skiva en gurka tunt. Blanda samman 2 msk ättiksprit (12 %) med 1 dl vatten och 2–3 msk socker. Tillsätt gurkan och marinera i minst 15 minuter.
Sätt ny smak och karaktär på klassikern kålpudding med lammfärs. Fräs direkt i stekpannan med kål och lök. Rör ner kokt ris mot slutet eller servera med kokt potatis.