Du behöver
- 450 g kycklinglårfilé
- 0.5 tsk salt
- 2 msk risvinäger
- 3 msk ljus soja
- 1 msk mirin
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk strösocker
- 0.5 msk riven ingefära
- 1 st vitlöksklyfta riven
- 2 dl quinoa + 2 dl vatten
- 1 msk maizena + 1 msk vatten
Garnering
2 st salladslökar
2 st morötter
Gör så här
Skär kycklingen i strimlor. Lägg dem i en bunke, salta och rör om.
Rör ihop risvinäger, soja, mirin, socker, ingefära och vitlök. Rör så att sockret löser sig.
Häll blandningen över kycklingen och rör om. Låt stå i 30 minuter, rör om då och då.
Rosta quinoan i en torr stekpanna i cirka 5 minuter tills fröna börjar poppa och doftar nötigt. Rör om hela tiden.
Skölj quinoan om den inte är tvättad, läs på förpackningen. Koka den sedan enligt instruktion på förpackningen.
Häll kyckling och marinad i en kastrull, koka upp och koka på svag värme i 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
Rör ut maizena i vatten och häll ner blandningen i kycklinggrytan under omrörning. Låt puttra tills såsen tjocknar något.
Lägg upp quinoan i skålar och skeda över kycklingen.
Toppa med skivad salladslök och strimlad morot.
Tips: Mirin är ett sött japanskt risvin som används som smaksättning. inns i asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.
Rostar du quinoan innan den kokas får den extra nötig smak. Teriyakikycklingen med smak av vitlök och ingefära behöver endast koka 10 minuter.