Du behöver
Risotto i kopp
2 st schalottenlökar
2 msk olivolja
2 dl risottoris
5 dl hönsbuljong hemlagad eller koncentrerad fond + vatten 2 dl torrt vitt vin
2 dl torrt vitt vin
1 krm torkade örter t ex rosmarin
3 msk färskriven parmesan
Forellromsås
2 dl syrad grädde
3-4 msk forellrom
Laxfjärilar
4 bitar laxfilé gärna fjärilskotletter
0.5 st citron färskpressad saft
flingsalt
citronpeppar
grovmalen svartpeppar
4 st citronskivor
färsk timjan
en god sallad till servering
Gör så här
Risotto: Skala, finhacka och fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg, cirka 5 minuter. Blanda i riset och fräs under omrörning 1–2 minuter.
Koka upp buljongen och vinet i en liten kastrull och späd riset med cirka 2 dl, koka på svag värme och rör om då och då. Blanda i smulade örter. Tillsätt sedan mer av buljong- och vinblandningen i omgångar,
1 1/2 dl i taget, allteftersom den sugs upp av riset. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, cirka 20 minuter. Ta grytan från värmen, rör ner riven ost.
Vid servering, fördela risotton i koppar och toppa med flagad parmesan.
Forellromsås: Blanda syrad grädde och forellrom i en skål.
Laxfjärilar: Hetta upp en stekpanna. Lägg i laxen och bryn den på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida. Ringla över citronsaften, salta, peppra och efterstek under lock cirka 3 minuter eller tills den är precis genomstekt. Toppa med citronskivorna och timjan. Servera laxen med risotto, forellromsås och sallad.
Tips: Syrad grädde är en ganska ny produkt i mejeridisken, den passar fint till forellromsåsen och är mycket lik rysk smetana, så som den smakar i Ryssland.
Gör gärna en sallad på blandade salladsblad, pinjenötter och fin olivolja att servera till laxen.