Du behöver
- 500 g räkor med skal frysta tinade
- 500 g butternutpumpa
- 2 st potatisar av fast sort
- 2 st plommontomater
- 4 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk finhackad färsk ingefära
- 2 st röda chilifrukter
- 2 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk malen koriander
- 2 msk neutral olja till exempel raps
- 1 burk kokosgrädde
- 3.5 dl vatten
- 1.5 msk kycklingfond eller fiskfond
- 1.5 msk asiatisk fisksås
- 2 tsk strösocker
- 1 st pressad saft av lime
- färsk koriander
Servering
limeklyftor
Gör så här
Skala räkorna.
Klyv butternutpumpan på längden. Gröp ur kärnorna och skär pumpan i kvartar. Skala med en potatisskalare, skär sedan i kuber. Skala potatisen och skär även den i kuber. Tärna tomaterna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin.
Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära, gurkmeja och malen koriander i olja på låg värme i 3–4 minuter. Rör ner tomathacket och fortsätt fräsa någon minut. Tillsätt 1 dl av kokosgrädden och låt koka ihop i 5 minuter.
Rör ner resten av kokosgrädden, vatten, fond, fisksås och socker. Låt koka upp och tillsätt pumpa och potatis. Låt sjuda i 15 minuter, tills pumpa och potatis är mjuka.
Smaka av med limesaft. Tillsätt räkorna precis innan servering och strö över färsk koriander.
Tips: Rätten går också bra att göra med lax. Skär laxen i kuber och låt dem koka med i 2–3 minuter på slutet.
Gul gurkmeja och orange butternutpumpa gör den här heta, sötsyrliga grytan med thaismaker till en riktig färgexplosion på middagsbordet.