Du behöver
- 1 kg palsternacka
- 1 st gul lök
- 1 st fänkål
- olivolja eller smör, att steka i
- salt
- 200 g kallrökt lax
- 3 st salladslökar
Limesås
2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 st lime
salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala palsternackorna och skär dem i 1 1/2 centimeter stora tärningar. Skala och hacka löken. Ansa och skär fänkålen i små bitar.
Stek palsternacka, lök och fänkål var för sig i olivolja eller smör i en stekpanna. Palsternackan ska få lite färg. Löken och fänkålen ska bli mjuka och glansiga.
Lägg palsternackan i en stor ugnsfast form och efterstek den i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Tillsätt lök och fänkål när det återstår 5 minuter. Rör så att allt blandas. Smaka av med salt.
Skär laxen i bitar. Skär salladslöken i fina ringar. Strö lax och salladslök över pytten.
Blanda yoghurt, majonnäs, limeskal, salt och peppar till en sås. Smaka av med salt och peppar. Servera pytten med limesåsen.
Tips: Salladslöken kan ersättas med gräslök. Kallrökt lax kan ersättas med varmrökt.
Finns det något godare än hemgjord pyttipanna? Den söta palsternackan passar perfekt med den rökta laxen. Servera en fräsch limesås till.