Palsternackspytt med rökt lax

Du behöver 1 kg palsternacka 1 st gul lök 1 st fänkål olivolja eller smör, att steka i salt 200 g kallrökt lax 3 st...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg palsternacka
  • 1 st gul lök
  • 1 st fänkål
  • olivolja eller smör, att steka i
  • salt
  • 200 g kallrökt lax
  • 3 st salladslökar

Limesås

2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 st lime
salt och peppar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skala palsternackorna och skär dem i 1 1/2 centimeter stora tärningar. Skala och hacka löken. Ansa och skär fänkålen i små bitar.

2

Stek palsternacka, lök och fänkål var för sig i olivolja eller smör i en stekpanna. Palsternackan ska få lite färg. Löken och fänkålen ska bli mjuka och glansiga.

3

Lägg palsternackan i en stor ugnsfast form och efterstek den i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Tillsätt lök och fänkål när det återstår 5 minuter. Rör så att allt blandas. Smaka av med salt.

4

Skär laxen i bitar. Skär salladslöken i fina ringar. Strö lax och salladslök över pytten.

5

Blanda yoghurt, majonnäs, limeskal, salt och peppar till en sås. Smaka av med salt och peppar. Servera pytten med limesåsen.

6

Tips: Salladslöken kan ersättas med gräslök. Kallrökt lax kan ersättas med varmrökt.


Kommentar:
Finns det något godare än hemgjord pyttipanna? Den söta palsternackan ­passar perfekt med den rökta laxen. Servera en fräsch limesås till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top