Du behöver
- 600 g nötkött t ex högrev
- smör och olja till stekning
- 2 st stora gula lökar
- 2-3 st vitlöksklyftor
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 1 st knippe bladpersilja
- lagerblad
- 4-5 st svartpepparkorn
- 250 g steklök
- 2 msk olivolja
- 1 burk burk grillad paprika avrunnen
- 3 msk tomatpuré
- 1 burk burk krossade tomater
- salt och peppar
Till garnering och servering
strimlad persilja
potatismos
färskriven parmesan
Gör så här
Skär köttet i grytbitar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet i 2–3 omgångar till fin färg. Lägg över i gryta.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör och olja i stekpannan i cirka 3 minuter. Smula över buljongtärningar och fräs 1/2 minut. Blanda fräset med köttet i grytan. Tillsätt persilja, lagerblad och pepparkorn. Häll över kokande vatten så att det täcker, koka upp och sjud cirka 1 timme tills köttet börjar bli mört.
Skala steklöken. Bryn den i oljan till fin färg. Tillsätt paprika, tomatpuré och krossad tomat. Häll över allt i grytan med köttet och koka på låg till medelvärme cirka 30 minuter, eller tills köttet är helt mört.
Toppa grytan med strimlad persilja, servera med potatismos och parmesan.
Satsa på en gryta i kylan. Grillpaprika på burk kan bytas ut mot färsk strimlad grillad paprika smaksatt med vitlök och valfria kryddor.