Rödbetsgratäng med fläsk

Du behöver 500 g färdigkokta rödbetor 3 st kokta kalla potatisar gärna av fast sort 150 g champinjoner 1 st gul lök 300 g rimmat...

Tillagningstid: 20 minuter
4 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 500 g färdigkokta rödbetor
  • 3 st kokta kalla potatisar gärna av fast sort
  • 150 g champinjoner
  • 1 st gul lök
  • 300 g rimmat sidfläsk
  • olivolja att steka i
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 150 g riven Västerbottensost
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 0.5 dl pumpafrön

Gör så här

1

Dela rödbetor och potatisar i ganska stora tärningar. Skär champinjonerna i bitar och skala och hacka löken. Skär det rimmade sidfläsket i små bitar.

2

Stek champinjoner och lök var för sig i olivolja i en stekpanna. Svampen ska få färg och löken ska bli mjuk. Lägg det stekta åt sidan allteftersom. 

3

Stek fläsket, hälften åt gången, så att det får lite färg.

4

Varva rödbetor, potatis, champinjoner, lök, sidfläsk, örtkryddor och ost (spara lite ost att strö överst) i en smord ugnsfast form.

5

Vispa ihop ägg, vispgrädde, salt och peppar i en bunke. Häll äggstanningen över gratängen och avsluta med ost och pumpafrön.

6

Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 30–40 minuter. Täck vid behov med aluminiumfolie mot slutet. Äggstanningen ska ha stannat.

7

Servera med en sallad.

8

Tips: Finns tid så koka rödbetorna själv. Tvätta och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, cirka 50 minuter. Låt svalna något och skala sedan.


Kommentar:
Det är gott att kombinera rödbetor och rikligt med torkade örtkryddor. I den här gratängen använder vi kokta rödbetor som säljs bland grönsakerna i din butik.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top