Du behöver
- 500 g färdigkokta rödbetor
- 3 st kokta kalla potatisar gärna av fast sort
- 150 g champinjoner
- 1 st gul lök
- 300 g rimmat sidfläsk
- olivolja att steka i
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 150 g riven Västerbottensost
- 2 st ägg
- 2 dl vispgrädde
- salt och peppar
- 0.5 dl pumpafrön
Gör så här
Dela rödbetor och potatisar i ganska stora tärningar. Skär champinjonerna i bitar och skala och hacka löken. Skär det rimmade sidfläsket i små bitar.
Stek champinjoner och lök var för sig i olivolja i en stekpanna. Svampen ska få färg och löken ska bli mjuk. Lägg det stekta åt sidan allteftersom.
Stek fläsket, hälften åt gången, så att det får lite färg.
Varva rödbetor, potatis, champinjoner, lök, sidfläsk, örtkryddor och ost (spara lite ost att strö överst) i en smord ugnsfast form.
Vispa ihop ägg, vispgrädde, salt och peppar i en bunke. Häll äggstanningen över gratängen och avsluta med ost och pumpafrön.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 30–40 minuter. Täck vid behov med aluminiumfolie mot slutet. Äggstanningen ska ha stannat.
Servera med en sallad.
Tips: Finns tid så koka rödbetorna själv. Tvätta och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, cirka 50 minuter. Låt svalna något och skala sedan.
Det är gott att kombinera rödbetor och rikligt med torkade örtkryddor. I den här gratängen använder vi kokta rödbetor som säljs bland grönsakerna i din butik.