Du behöver
Rostade rotsaker
1 kg rostade rotsaker t ex 3 palsternackor, 3 morötter, 4 små rödbetor, 5 potatisar
3 st vitlöksklyftor
4 st timjankvistar
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
Caesardressing
1 st äggula
0.5 msk rödvinsvinäger
0.5 st citron saften
4 st raka sardellfiléer finhackade
1 st klyfta vitlök pressad
2 tsk dijonsenap
1.5 tsk worcestershiresås
2 dl rapsolja
1.5 dl parmesanost finriven
vatten till spädning
Kyckling
kycklingfiléer med skinn
smör och olja till stekning
Sallad
2 st romansallad eller cosmopolitansallad
krutonger köpta eller hemgjorda
timjan till garnering
Gör så här
Rostade rotsaker Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och skär dem i klyftor, rödbetsklyftorna bör vara små för att bli klara samtidigt med det andra. Lägg allt på en plåt med vitlök och timjan, ringla över olivolja. Salta och peppra. Lägg gärna rödbetorna för sig så att de inte färgar av sig på de andra rotsakerna. Rosta i ugnen tills allt är mjukt och har fått fin färg, cirka 40 minuter.
Caesardressing Vispa samman äggula, vinäger, citronsaft, sardellhack, vitlök, dijonsenap och worcestershiresås. Tillsätt rapsoljan droppvis under vispning, och vispa till en tjock sås. Blanda i osten och späd vid behov dressingen med vatten till önskad konsistens.
Kyckling Salta och peppra kycklingfiléerna väl och stek till fin färg i het panna med smör och olja. Sätt en stektermometer i tjockaste delen av filén och baka klart i ugnen till en innertemperatur på 68 grader. Ta ut och låt vila. Skiva sedan filéerna.
Sallad Skölj och torka salladsbladen, riv dem i bitar och vänd ihop med några matskedar av dressingen. Toppa med krutonger.
Servera kycklingen med rotsaker, sallad och resten av dressingen på sidan om.
Tips: Se till att ingredienserna till dressingen håller samma temperatur, så spricker inte såsen.
Här får kyckling sällskap av rostade rotsaker i en lite mer mättande variant på caesarsallad. Rotsakernas sötma passar perfekt ihop med sältan från dressingen.