Du behöver
- 75 g smör
- 2 st ägg
- 1 dl råsocker (80 g)
- 1 dl grahamsmjöl (60 g)
- 2 dl vetemjöl (120 g)
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk kryddnejlika mald
- 0.5 dl lingonsylt
- 0.5 dl gräddfil
Frosting
100 g färskost
75 g smör
2 dl florsocker (120 g)
1 msk vaniljsocker
0.75 dl vispgrädde
2 dl lingon färska eller frysta
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och kryddnejlika i en djup tallrik.
Tillsätt mjölblandning, smält smör, lingonsylt och filmjölk till äggsmeten. Rör så att allt blir precis blandat.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform (1 1/2 liters) och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Känn med en provsticka att kakan är färdig.
Låt kakan vila några minuter i sin form. Strö lite socker på ett bakplåtspapper. Vänd upp kakan på pappret. Låt kallna.
Vispa samman färskost, smör, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde i en bunke. Lägg frostingen ovanpå kakan och toppa med lingon. Om det blir frosting över – servera den till.
Tips De fyra kryddorna kan ersättas med 4 tsk färdigblandad pepparkakskrydda.