Du behöver
- 2 l gula kantareller 600 gram, eller trattkantareller
- 2 tsk salt
Lag
2 dl ättikssprit 12 %
3 dl vatten
2.5 dl strösocker
2 st kanelstänger
5 st kryddnejlikor
1 st lagerblad
1 st röd chili Kan uteslutas
Gör så här
Rensa svampen väl och skär de största i mindre bitar.
Blanda salt och svamp i en kastrull. Låt koka upp och puttra tills svampen sjunker ihop och det nästan inte återstår någon vätska alls, cirka 15 minuter. Lägg över svampen i en stor glasburk med lock.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen het över svampen och låt stå övertäckt till nästa dag.
Häll av lagen och koka ihop den utan lock i 10–15 minuter. Låt lagen kallna.
Fördela svampen och kryddorna i små burkar och häll över den kalla lagen. Förslut och förvara mörkt och kallt. Den syltade svampen håller i flera månader, om den inte tar slut innan dess.
– Jag har använt det här receptet i 30 år, berättar Eva Hedén. Gott i sallader eller som tillbehör till kött eller fisk.