Läsar-recept

Kantarellpaj med färskost

Du behöver Pajdeg 2.5 dl vetemjöl 0.5 dl grahamsmjöl 125 g smör kylskåpskallt, tärnat 3 msk kallt vatten Fyllning 1.5 l kantareller ca 450 g...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

Pajdeg

2.5 dl vetemjöl
0.5 dl grahamsmjöl
125 g smör kylskåpskallt, tärnat
3 msk kallt vatten

Fyllning

1.5 l kantareller ca 450 g
1 st purjolök
olja att steka i
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
2 dl kesella
2 dl färskost
3 st ägg
0.5 dl gräslök fint skuren
2 krm kajennpeppar

Till servering

sallad

Gör så här

1

Mixa mjölsorter och smör till ett smul i matberedare med knivarna monterade, tillsätt vattnet mot slutet och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (25 centimeter i diameter). Låt vila i kyl cirka 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Rensa kantarellerna och skär dem i bitar. Ansa, skölj och hacka purjolöken.

4

Stek kantarellerna tills vätskan är borta, och stek dem sedan med purjolök och paprikapulver i olja. Smaka av med salt och peppar.

5

Förgrädda pajskalet i 10–15 minuter, tills det börjar få lite färg.

6

Lägg svampblandningen i pajskalet.

7

Vispa ihop kesella, färskost och ägg till en jämn smet. Tillsätt gräslök och kajennpeppar. Häll smeten över svampen i pajformen.

8

Grädda mitt i ugnen, cirka 25 minuter, tills ytan fått fin färg. Servera med en sallad.


Kommentar:
– Den här pajen brukar jag göra tillsammans med vänner efter en dag i svampskogen vid torpet, säger Bitte Sperber.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top