Du behöver
Pajdeg
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl grahamsmjöl
125 g smör kylskåpskallt, tärnat
3 msk kallt vatten
Fyllning
1.5 l kantareller ca 450 g
1 st purjolök
olja att steka i
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
2 dl kesella
2 dl färskost
3 st ägg
0.5 dl gräslök fint skuren
2 krm kajennpeppar
Till servering
sallad
Gör så här
Mixa mjölsorter och smör till ett smul i matberedare med knivarna monterade, tillsätt vattnet mot slutet och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (25 centimeter i diameter). Låt vila i kyl cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Rensa kantarellerna och skär dem i bitar. Ansa, skölj och hacka purjolöken.
Stek kantarellerna tills vätskan är borta, och stek dem sedan med purjolök och paprikapulver i olja. Smaka av med salt och peppar.
Förgrädda pajskalet i 10–15 minuter, tills det börjar få lite färg.
Lägg svampblandningen i pajskalet.
Vispa ihop kesella, färskost och ägg till en jämn smet. Tillsätt gräslök och kajennpeppar. Häll smeten över svampen i pajformen.
Grädda mitt i ugnen, cirka 25 minuter, tills ytan fått fin färg. Servera med en sallad.
– Den här pajen brukar jag göra tillsammans med vänner efter en dag i svampskogen vid torpet, säger Bitte Sperber.