Matjeslåda med purjolök

Du behöver 1 st rödlök stor 0.5 st purjolök stor smör att steka i 125 g matjessillfiléer två stycken Äggstanning 2 dl vispgrädde 2 msk...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st rödlök stor
  • 0.5 st purjolök stor
  • smör att steka i
  • 125 g matjessillfiléer två stycken

Äggstanning

2 dl vispgrädde
2 msk matjessillspad
2 st ägg
salt
peppar

Garnering

rödlök finhackad
purjolök finhackad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka den röda löken. Ansa och tvätta purjolöken, skär den i fina bitar. Fräs all lök i smör i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig utan att ta färg.

2

Skär matjessillen i små bitar (spara lite spad till äggstanningen). Blanda rödlök, purjolök och sill i en bunke. Fördela blandningen i 4 smorda
portionsugnsformar som rymmer cirka 2 deciliter. 

3

Vispa ihop grädde, sillspad, ägg, salt och peppar till en äggstanning. Häll den över löken och matjessillen i formarna. Rör om lite med en gaffel så att det blandas.

4

Grädda matjeslådan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Äggstanningen ska ha stelnat och fått fin färg. Garnera med rödlök och purjolök.

5

Servera matjeslådan varm med bröd och sallad.


Kommentar:
Perfekt mat när man har en burk matjessill hemma, och vill göra en smakrik och enkel rätt. God också till en lättare lunch eller brunch. Ät med bröd och sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top