Lammfärsbiffar med rostad potatis

Du behöver 1.5 kg småpotatis 1.5 msk olja salt 150 g fetaost 2 dl turkisk yoghurt 2 tsk oregano svartpeppar salt 500 g tomater 1...

Tillagningstid: 60 minuter
5 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg småpotatis
  • 1.5 msk olja
  • salt
  • 150 g fetaost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk oregano
  • svartpeppar
  • salt
  • 500 g tomater
  • 1 st gurka
  • 4 st kvistar mynta
  • 0.5 st citron saften
  • 1 msk rapsolja
  • 1 nypa salt
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 dl persilja fint skuren
  • 1 kg lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk spiskummin

Tillbehör

2 st röda paprikor
2 st gemsalladshuvuden
1 st citron
rosmarin några kvistar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader och tänd grillen. Lämna en del av grillen utan kol så att det finns en svalare del på gallret.

2

Klyftpotatis Tvätta och klyfta potatisarna. Blanda med rapsolja och strö över lite salt. Lägg i en papprad långpanna och stek potatisen mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills den är helt mjuk och börjar få färg.

3

Fetaostkräm Smula fetaosten i en skål och rör ihop med yoghurt. Krydda med pizzakrydda och svartpeppar och smaka av med lite salt. Låt stå så att smakerna blandas.

4

Sallad Skär tomaterna i bitar. Skölj gurkan och halvera den på längden. Skrapa ur kärnorna och skiva den. Blanda med tomater och fint skuren mynta. Blanda citronsaft, olja och salt och ringla över salladen.

5

Färsbiffar Skala löken och finhacka eller riv den. Blanda med vitlök och persilja. Tillsätt köttfärs, salt och kryddor och arbeta ihop till en jämn smet. Forma åtta färsbiffar och lägg på en sköljd skärbräda.

6

Ansa och skär paprikorna i stora bitar, halvera salladshuvudena och citronen. Grilla färsbiffarna tills de är genomstekta. Flytta runt dem på gallret så att de alla får jämn värme. Grilla paprikan mjuk tills den precis börjar få svarta kanter eller bubblor, grilla salladen en kort stund till fin färg, grilla även citronhalvorna.

7

Lägg allt färdiggrillat under folie fram till servering så att saftighet och värme behålls. Servera färsbiffarna med grillade grönsaker, tomatsallad, klyftpotatis och fetaostkräm.


Kommentar:
Tajming är A och O när man grillar. Med tillbehören förberedda, potatisen i ugnen och grillen tänd i god tid, går grillmiddagen som en dans.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top