Du behöver
- 2 l sojamjölk osötad
- 1,5 dl vitvinsvinäger
- 1 st citron det yttersta rivna skalet
Gör så här
Värm upp sojamjölken i en stor kastrull till precis under kokpunkten. Vispa under hela uppvärmningen, sojamjölken bränner väldigt lätt.
Dra ner värmen under kastrullen till nivå 3 och häll 1 dl vinäger över hela ytan på den sjudande sojamjölken, lägg på lock och låt ysta i tio minuter.
Efter tio minuter tillsätt ytter-ligare 1/2 dl vinäger, vänd runt försiktigt med en sked eller hålslev, låt ysta ytterligare 5 minuter. När ystningen är färdig ska en klar vätska (vassle) ha bildats runt tofumassan.
Häll upp den ystade tofumassan och vasslen i en silduk eller tunn kökshandduk som placerats i ett durkslag. Durkslaget ska vara placerat i en stor bunke för att ta vara på vasslen som silas bort.
När det mesta av vasslen runnit ner i bunken, krydda tofumassan med citronskal och salt, vänd försiktigt runt med sked. Vik sil-duken över den varma tofumassan, placera en liten tallrik ovanpå och sedan några stenar eller en mortel.
Låt stå i press i rumstemperatur i 20 minuter, ta bort tyngderna och ställ sedan i kylen att kallna helt. Låt även vasslen kallna helt. Lägg den kalla tofun i glasburk eller annan behållare, slå den kalla vasslen över och förvara tofun i kyl.
För att tillaga behöver du:
kastrull
visp
hålslev
silduk eller tunn kökshandduk
durkslag
tyngd (stenar eller tung mortel)