Tofu – grundrecept

Du behöver 2 l sojamjölk osötad 1,5 dl vitvinsvinäger 1 st citron det yttersta rivna skalet Gör så här 1 Värm upp sojamjölken i en...

Tillagningstid: 30 minuter
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 2 l sojamjölk osötad
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 st citron det yttersta rivna skalet

Gör så här

1

Värm upp sojamjölken i en stor kastrull till precis under kokpunkten. Vispa under hela uppvärmningen, sojamjölken bränner väldigt lätt.

2

Dra ner värmen under kastrullen till nivå 3 och häll 1 dl vinäger över hela ytan på den sjudande sojamjölken, lägg på lock och låt ysta i tio minuter.

3

Efter tio minuter tillsätt ytter-ligare 1/2 dl vinäger, vänd runt försiktigt med en sked eller hålslev, låt ysta ytterligare 5 minuter. När ystningen är färdig ska en klar vätska (vassle) ha bildats runt tofumassan.

4

Häll upp den ystade tofumassan och vasslen i en silduk eller tunn kökshandduk som placerats i ett durkslag. Durkslaget ska vara placerat i en stor bunke för att ta vara på vasslen som silas bort.

5

När det mesta av vasslen runnit ner i bunken, krydda tofumassan med citronskal och salt, vänd försiktigt runt med sked. Vik sil-duken över den varma tofumassan, placera en liten tallrik ovanpå och sedan några stenar eller en mortel.

6

Låt stå i press i rumstemperatur i 20 minuter, ta bort tyngderna och ställ sedan i kylen att kallna helt. Låt även vasslen kallna helt. Lägg den kalla tofun i glasburk eller annan behållare, slå den kalla vasslen över och förvara tofun i kyl. 


Kommentar:
För att tillaga behöver du:
kastrull
visp
hålslev
silduk eller tunn kökshandduk
durkslag
tyngd (stenar eller tung mortel)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top