Grön ärtsoppa med citronsmetana

Du behöver 2 st schalottenlök 1 st vitlöksklyftor 1 msk smör 400 g frysta gröna ärtor + 50 g till servering 5 dl grönsaksbuljong 0,5...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 400 g frysta gröna ärtor + 50 g till servering
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl smetana eller crème fraîche
  • 3 msk citron pressad citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 150 g tärnat bacon 1 paket
  • körvel ett knippe

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i smör i en kastrull utan att löken tar färg. Lägg i ärtorna, häll på buljongen, låt koka upp och sjuda i 3 minuter. Mixa slätt med grädden. Håll varmt.

2

Blanda smetana, citronsaft, salt och peppar till en slät sås. Stek baconet frasigt och låt det rinna av på hushållspapper. Tina de sparade ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen. 

3

Häll upp soppan i skålar och ringla över citronsmetana, strö över bacon och ärtor och toppa med lite plockad körvel.


Kommentar:
Körvel passar jättebra med ärtor men kan bytas ut mot till exempel basilika eller persilja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top