Du behöver
- 2 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 400 g frysta gröna ärtor + 50 g till servering
- 5 dl grönsaksbuljong
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 dl smetana eller crème fraîche
- 3 msk citron pressad citron
- 1 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar
- 150 g tärnat bacon 1 paket
- körvel ett knippe
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i smör i en kastrull utan att löken tar färg. Lägg i ärtorna, häll på buljongen, låt koka upp och sjuda i 3 minuter. Mixa slätt med grädden. Håll varmt.
Blanda smetana, citronsaft, salt och peppar till en slät sås. Stek baconet frasigt och låt det rinna av på hushållspapper. Tina de sparade ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll upp soppan i skålar och ringla över citronsmetana, strö över bacon och ärtor och toppa med lite plockad körvel.
Körvel passar jättebra med ärtor men kan bytas ut mot till exempel basilika eller persilja.