Du behöver
- 50 g smör
- 3 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 50 g jäst färsk
- 1 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 1.5 dl havregryn
- 1.5 dl grovt rågmjöl + extra till utbakning
- 9 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i hushållsassistent eller för hand till en kladdig deg.
2
Sätt ugnen på 225 grader.
3
Klicka ut drygt två matskedar av degen på en papprad plåt. Strö på lite rågmjöl och platta ut till en rund platt fralla. Nagga lätt med en gaffel eller tandpetare.
4
Låt jäsa i 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.