Äppelmarmelad med calvados

Du behöver 4.5 st äpplen 1 st citron 1 st vaniljstång 1.2 msk vatten 0.5 dl calvados 3 dl syltsocker Gör så här 1 Skala...

Tillagningstid: 40 minuter
5 portioner

Du behöver

  • 4.5 st äpplen
  • 1 st citron
  • 1 st vaniljstång
  • 1.2 msk vatten
  • 0.5 dl calvados
  • 3 dl syltsocker

Gör så här

1
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Tvätta citronen och finriv det yttersta gula skalet, var noga så att inte det bittra vita följer med. Pressa saften ur citronen och blanda citronskal, -saft och äppelbitar i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt stång och skrap i kastrullen. Tillsätt vatten och koka upp.

2
Koka försiktigt tills äpplena blir mjuka, det tar cirka 5–7 minuter. Rör om då och då. Ta ur vaniljstången. Tillsätt calvados och syltsocker, koka upp igen och låt koka kraftigt under omrörning i cirka 10 minuter eller tills marmeladen klarar ett marmeladprov.

3
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och låt svalna.


Kommentar:
Så gör du marmeladprov: Sätt en tallrik i kylen. Lägg en klick av marmeladen på den kalla tallriken. Dra ett streck genom marmeladen med fingret. Om marmeladen inte flyter ihop är den färdig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top