Du behöver
- 1 stor aubergine
- 1 msk olivolja
- salt
- 2 vitlöksklyftor, oskalade
- 1 tsk pressad citron
- 1 msk smetana eller crème fraiche
- nymalen svartpeppar
- 8 skivor formfranska med bortskurna kanter
- 1 dl flagad parmesan
- 1 dl färsk basilika, strimlad
- ½ dl sesamfrön, gärna både svarta och vita
Gör så här
1
Värm ugnen till 200 grader. Dela auberginen på längden och lägg halvorna med snittytan upp på en plåt.
2
Pensla med olivolja, strö över salt och ugnsbaka tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna i cirka 30 minuter eller tills auberginerna är mjuka.
3
Gröp ur innanmätet med en sked och lägg i mixer eller matberedare.
4
Tryck ut innanmätet ur de bakade vitlöksklyftorna ner i mixern, tillsätt 1 tsk citronsaft och mixa tillsammans med smetana eller creme fraiche till en jämn smet. Smaka av med peppar. Låt kallna helt.
5
Bred ett tjockare lager auberginekräm på hälften av brödskivorna och ett tunnare på hälften.
6
Fördela parmesanen och hälften av basilikan över de med ett tjockare lager.
7
Lägg på skivorna med ett tunnare lager kräm, med den krämiga sidan upp. Strö över resten av basilikan och sesamfrön. Dela med vass kniv dubbel-
8
mackorna i fyra sandwichar vardera.