Tillagningstid: 60 minuter
28 Ingen enhet / tomt
Du behöver
- 1 kg griskött
- 600 g grisspäck
- svinfjälster
- 200 g ströbröd
- 200 g hönsbuljong
Kryddning
6 g salt
3 g malen vitpeppar
1 g malen muskotblomma
1 g malen ingefära
0.8 g smulad torkad salvia
0.3 g malen muskotnöt
Gör så här
1
Se till att det putsade och i mindre bitar skurna köttet och späcket har rätt temperatur, späcket ska vara fryst och köttet fryst på ytan. Stoppa även köttkvarnens delar i frysen.
2
Lägg svinfjälstret i blöt i ljummet vatten ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
3
Låt ströbrödet svälla i den kalla buljongen i kylskåp i 30 minuter. Det blir ganska torrt, så ska det vara.
4
Fördela saltet på köttet och mal det och späcket på en fin hålskiva.
5
Blanda slarvigt det malda med ströbrödsblandning och kryddor.
6
Mal smeten igen och blanda för hand eller i degblandare på låg hastighet, tills smeten binder bra.
7
Montera korvhornet på korvsprutan eller kvarnen. Trä på fjälstret och mata fram smeten till korvhornets spets. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll därpå smeten, inte för hårt, i fjälstret. Avsluta med en knut i andra änden också.
8
Snurra av 8 centimeter långa korvar genom att nypa till med tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handen ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig så lätt och du slipper använda snöre. Låt gärna korvarna vila i några timmar innan de tillagas.
9
Klipp isär och stek korvarna försiktigt i smör i en stekpanna.
Recept ur boken ”Korv. Den godaste korven stoppar du själv” (Bonnier Fakta) av Kristoffer Franzén.