Kanelbullar med dinkelmjöl

Du behöver 150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1.5 dl strösocker 0.5 tsk salt 2 tsk kardemumma finmald 12 dl dinkelmjöl eller...


20 portioner

Du behöver

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma finmald
  • 12 dl dinkelmjöl eller vetemjöl, 12-15 dl

Fyllning:

125 g smör mjukt
1.5 dl strösocker
2 msk kanel
1 st ägg till pensling
pärlsocker

Gör så här

1
Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i degbunken, vispa ut jästen med lite av degspadet.

2

3
Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och kardemumma. Arbeta i mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa minst 40 minuter, till dubbel storlek.

4

5
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, minst 60 x 40 centimeter.

6
Bred på det mjuka smöret. Blanda socker och kanel och strö över. Rikligt!

7

8
Rulla ihop som en rulltårta och skär i lagom bitar. 32 stycken om du vill ha små bullar eller 20 stycken om du föredrar stora. Lägg dem på papprad plåt och låt jäsa i minst 30 minuter.

9

10
Pensla med ägg vispat med lite vatten och strö över pärlsocker innan de åker in i ugnen.

11
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader cirka 10–15 minuter tills de fått fin färg.

12
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Scroll to Top