Du behöver
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma finmald
- 12 dl dinkelmjöl eller vetemjöl, 12-15 dl
Fyllning:
125 g smör mjukt
1.5 dl strösocker
2 msk kanel
1 st ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här
1
Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan tills den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i degbunken, vispa ut jästen med lite av degspadet.
2
3
Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och kardemumma. Arbeta i mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa minst 40 minuter, till dubbel storlek.
4
5
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, minst 60 x 40 centimeter.
6
Bred på det mjuka smöret. Blanda socker och kanel och strö över. Rikligt!
7
8
Rulla ihop som en rulltårta och skär i lagom bitar. 32 stycken om du vill ha små bullar eller 20 stycken om du föredrar stora. Lägg dem på papprad plåt och låt jäsa i minst 30 minuter.
9
10
Pensla med ägg vispat med lite vatten och strö över pärlsocker innan de åker in i ugnen.
11
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader cirka 10–15 minuter tills de fått fin färg.
12
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.