Du behöver
- 1 kg äpplen
- 1 liter vatten
- 1 dl strösocker
- Mördeg:
- 200 g mjukt smör/margarin
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 5 dl vetemjöl
- Toscasmet:
- 200 g hasselnötskärnor eller sötmandel
- 2 dl strösocker
- 200 g smör/margarin
- 2 msk vetemjöl
- 4 msk mjölk
Gör så här
1
Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor, ca 1 cm tjocka över “ryggen”. Förväll dem halvmjuka i kokande vatten med socker i. Låt dem rinna av. Rör matfett och socker mjukt och smidigt. Rör i ägget och blanda försiktigt i mjölet. Låt degen vila ca 1 timme i kyl.
2
Tryck ut degen i ett ca 3 mm tjockt lager i portionsformar, ca 11 cm i diameter. Även upp längs kanterna. Grädda degen mitt i 200 grader varm ugn, ca 10 minuter. Lägg i äppelklyftor.
3
Hacka nötter, eller mandel, och blanda dem med de övriga ingredienserna till smeten i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Häll smeten över äpplena i mördegsformarna och låt tarteletterna få fin färg mitt i 225 grader varm ugn, ca 7 min. Ät dem ljumma med vaniljsås till.
Det här blir 12 generösa tarteletter. Vill du inte ha dem så stora kan du givetvis använda mindre formar, eller göra två normalstora pajer. Får du några över så frys in dem.