Saffranssemla

Du behöver 3 dl vispgrädde 50 g jäst 0.5 tsk salt 1.5 dl strösocker 1 st saffran (1/2 g) 1/2-1 tsk kardemumma mald 6.5 dl...


10 portioner

Du behöver

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 st saffran (1/2 g)
  • 1/2-1 tsk kardemumma mald
  • 6.5 dl vetemjöl

Fyllning:

1 dl pistaschmandel (eller sötmandel)
3.5 msk limemarmelad (annan marmelad går också bra)

Övriga tillbehör:

1.5 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här

1
Värm grädden till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en degbunke och vispa den slät med grädden.

2
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en slät, luftig deg. Låt jäsa i 30 minuter (dubbel storlek).

3
Forma degen till en längd och dela den i tio bitar.

4
Lägg i formar, som rymmer 1 dl (om plåtformar används, pensla dem med lite olja eller smält smör) och låt jäsa i 30 minuter (dubbel storlek).

5
Bröd i plåtformar gräddas i 200 graders ugnsvärme cirka 15 minuter, i andra formar blir gräddningstiden cirka 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.

6
Skär bort ett lock på brödet. Placera pistaschfyllningen som en klick på brödet och ringla vispad grädde runt omkring.

7
Lägg på locket och “snöa” ner bakverket med florsocker.

8
Bullar: Självklart kan receptet användas till vanliga bullar, med eller utan saffran. Dela degen i 10-15 bitar efter första jäsningen, trilla dem runda och lägg på plåt.

9
Låt jäsa, pensla med ägg och förse dem med pärlsocker innan de gräddas cirka 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top