Du behöver
- Botten:
- 1 1/2 msk siktad kakao
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 100 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 1 äggula
- Fyllning:
- 1 msk kakao
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 msk snabbkaffepulver
- 2 dl florsocker
- 500 g kesella
- 2 1/2 dl kaffegrädde
- 2 äggulor
- 3 äggvitor
Gör så här
1
Botten: Mixa ihop kakao, mjöl, vaniljsocker, salt, smör och strösocker. Arbeta till sist i äggulan och tryck ut degen på botten och kanter av en springform, cirka 22 cm i diameter. Pricka bottnen. Ställ i frysen 15 minuter. Förgrädda sedan direkt i 200 grader varm ugn 10 minuter på nedersta falsen.
2
Fyllning: Blanda kakao med mjöl, vaniljsocker, krossat kaffepulver (använd morteln) och sikta i florsockret.
3
Rör ihop kesella, grädde och äggulor. Rör i mjölblandningen. Vispa äggvitorna till fast skum med helt rena redskap, vänd ner skummet i smeten. Fördela smeten i formen och grädda på nedersta falsen i 200-gradig ugn 10 minuter. Sänk så värmen till 175 grader och fortsätt grädda tills fyllningen blivit brun och stadig, cirka 50 minuter. Låt svalna och kyl över natten.
En natt i kylen ger kakan den konsistens som balanserar den fina mockasmaken allra bäst. Njut den kraftiga cheesecaken till kaffet eller som dessert.