Du behöver
- 3 dl vatten
- 1.5 dl grötris
- 50 g smör
- 0.5 tsk salt
- 2 st kanelstänger
- 1 st vaniljstång
- 1 dl strösocker
- 6 st citron skalen
- 7 dl mjölk
- 4 st äggulor
- kanel malen
Gör så här
Koka vatten, ris, smör, salt och kanel under lock i 10 minuter. Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstången och kornen, socker och 5 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången och kanelbitarna. Vispa samman citronskal, äggulor och mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud tills den tjocknar. Häll upp riset på ett fat och låt det svalna. Garnera med malen kanel.
Portugisisk riskräm, en typisk dessert. Avnjuts som den är, men kan också serveras med apelsinklyftor.
Mat med portugisisk touch, inspirerad av Teresa Mateus Lundahl, uppvuxen i Portugal och kvinnan bakom succékeramiken Mateus Stock i Stockholm.