Du behöver
- 4 st äpplen stora syrliga
- 0.5 dl sötmandel grovhackad
- 1 dl russin
- 50 g smör
- 0.5 dl brun farin
- 1 tsk kanel
- saft skal och av 1 limefrukt
- 0.5 st smördeg sjok färdigkavlad
- ägg till pensling
Gör så här
1
Skala och klyfta äpplena tunt. Varva dem i en smord ugnssäker form, till exempel en pajform, med mandel, russin, smörklickar, farin, kanel och limeskal. Pressa limesaften över.
2
Rulla ut halva plattan av den rektangulära kylda smördegen, eller hela den runda, eller kavla ut 2-3 plattor fryst smördeg. Snitta korta “streck” genom degen.
3
Dra i degen så att “strecken” öppnar sig som små hål och på så sätt bildar ett galler.
4
Lägg gallret över äpplena i formen. Pensla med uppvispat ägg och sätt in formen i ugnen på nedre falsen i 175 grader. Grädda tills äpplena känns mjuka, ungefär 45 minuter. Ställ in en ugnsplåt över pajen om gallret börjar bli för mörkt.
5
Låt pajen svalna tills den är ljummen.
6
Dofta över florsocker och servera med kall vaniljvisp.