Äppelpaj Agra

Du behöver 4 st äpplen stora syrliga 0.5 dl sötmandel grovhackad 1 dl russin 50 g smör 0.5 dl brun farin 1 tsk kanel saft...


4 portioner

Du behöver

  • 4 st äpplen stora syrliga
  • 0.5 dl sötmandel grovhackad
  • 1 dl russin
  • 50 g smör
  • 0.5 dl brun farin
  • 1 tsk kanel
  • saft skal och av 1 limefrukt
  • 0.5 st smördeg sjok färdigkavlad
  • ägg till pensling

Gör så här

1
Skala och klyfta äpplena tunt. Varva dem i en smord ugnssäker form, till exempel en pajform, med mandel, russin, smörklickar, farin, kanel och limeskal. Pressa limesaften över.

2
Rulla ut halva plattan av den rektangulära kylda smördegen, eller hela den runda, eller kavla ut 2-3 plattor fryst smördeg. Snitta korta “streck” genom degen.

3
Dra i degen så att “strecken” öppnar sig som små hål och på så sätt bildar ett galler.

4
Lägg gallret över äpplena i formen. Pensla med uppvispat ägg och sätt in formen i ugnen på nedre falsen i 175 grader. Grädda tills äpplena känns mjuka, ungefär 45 minuter. Ställ in en ugnsplåt över pajen om gallret börjar bli för mörkt.

5
Låt pajen svalna tills den är ljummen.

6
Dofta över florsocker och servera med kall vaniljvisp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top