Annas små äppelpajer

Du behöver Fyllning: äpplen t 2.25 dl strösocker 3 msk citronsaft färskpressad 1 msk smör 0.5 st kanelstång 3.5 st kryddnejlikor hela 4 msk vatten...


12 portioner

Du behöver

Fyllning:

äpplen t
2.25 dl strösocker
3 msk citronsaft färskpressad
1 msk smör
0.5 st kanelstång
3.5 st kryddnejlikor hela
4 msk vatten

Deg:

7.5 dl vetemjöl
250 g smör
1 tsk salt
2.25 dl kallt vatten

Florsockerglasyr:

4 dl florsocker
3 msk vatten

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.

2
Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor och lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, citronsaft, smör,

3
kanel, nejlikor och vatten. Låt äppelskivorna småkoka tills de mjuknar och låt sedan svalna.

4
Deg: Blanda mjölet med smöret till en smulig massa. Tillsätt salt och vatten (lite i taget) och knåda ihop degen och forma som en boll.

5
Kavla degen tjock mellan bakplåtspapper. Ta ut runda kakor med hjälp av ett kaffefat, 12 1/2 cm i diameter.

6
Lägg cirka 2 msk av äpplena på varje degbit. Vik ihop degen i form av en halvmåne. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pajerna på bakplåtspappersklädd plåt.

7
Grädda pajerna cirka 20 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna.

8
Blanda glasyren och garnera pajerna.


Kommentar:
Med den här grekiska äppelpajen tävlade Anna Moskou i Bromma med i vår stora äppeltävling hösten 1997.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top