Teater

”Stulna juveler” på Norrbottensteatern
År 2000 skrev Kristina Lugn pjäsen ”Stulna juveler” om psykoanalytikern Rune som förför sin patient Majvor, varpå kaos utbryter. Stycket hade ur-premiär på Dramaten och har spelats på Stockholms stadsteater med Gunilla Röör och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Numera är Gunilla Röör teaterchef på Norrbottensteatern och tyckte väl att det var dags att skaka liv i den här roliga, men också mörka, relationshistorien.
- Norrbottensteatern
Spelas 22 februari till 12 april
norrbottensteatern.se

”Den kaukasiska kritcirkeln” på Helsingborgs stadsteater
En musikversion av Brechts klassiker Utspelas i Kaukasus. I centrum står den georgiska bondflickan Grusche, som under ett uppror mot en grym guvernör räddar dennes barn, flyr med det och uppfostrar det som sitt eget. Bertolt Brechts älskade klassiker är satirisk och djupt mänsklig på samma gång. Handlingen kretsar runt filosofiska frågor som rättvisa, moral och mod, samtidigt är det otroligt mycket humor i pjäsen. En bonus med just den här versionen är all musik från Östeuropa och Balkan.
- Helsingborgs stadsteater
Spelas 14 mars till 26 april
helsingborgsstadsteater.se

”Gertrude Stein” på Dramaten
Lyssna på den här drömuppsättningen: Johan Rabaeus i huvudrollen, Carl Johan Karlson – som gjorde hyllade och åtta timmar långa föreställningen ”Arv” på Dramaten – regisserar, Ernst Billgren står för scenografin och Camilla Thulin gör kostymen. Vad de spelar? Jo, en föreställning om den amerikanska författaren Gertrude Stein. Och det är Johan Rabaeus som spelar den frispråkiga författarinnan och konstsamlaren som blev en profil i Paris konstscen första halvan av 1900-talet. Gertrude Stein tänker tillbaka på sitt liv, hur hon hamnade i Paris och hur det kommer sig att hon blev centrum för stadens kulturella elit. Det var hemma hos henne som Picasso, Manet och de andra trängdes på både väggar och runt matbordet.
- Dramaten, Stockholm
Spelas 15 februari till 6 april
dramaten.se

”Omställningen” på Norrbottensteatern
Det har talats om den gröna omställningen i norr som planetens räddning. Men vems liv ska egentligen offras när allas står på spel? En brännande aktuell pjäs som bygger på verkliga berättelser och intervjuer av journalisten och dramatikern Amanda Glans.
- Norrbottensteatern
Spelas 1 mars till 12 april
norrbottensteatern.se

”Papporna” på Dramaten
När hon skrev sin förra bok om mammor fick hon alltid samma fråga: Men var är papporna? Hela livet har hon själv ställt sig samma fråga – var håller männen hus? Inte minst har Alexandra Pascalidou funderat över sin egen frånvarande pappa. I sin senaste bok gav hon papporna en röst, och nu blir boken pjäs på Dramaten. Det är berättelser om att bli sönderslagen. Om att mörda. Om stunder av lycka. Om att förlora de man håller närmast. Om att inte veta hur man gråter. Om övergrepp, beroende och tomhet. Och om att bli den som försöker bryta mönstret. Regi av Alexander Salzberger.
- Dramaten, Stockholm
Spelas 17 april till 25 maj
dramaten.se
LÄS ÄVEN: Alexandra Pascalidou: Från Rinkeby till drömmarnas Dramaten

”Europa efter regnet” på Folkteatern i Göteborg
Kollektivet KonstAB kommer till Folkteatern med en ny teateruppsättning – som också ska bli en långfilm under samma namn. Kollektivet har tidigare bland annat satt upp ”Stormen” på Göteborgs Stadsteater och gjort långfilmen ”Vernissage hos Gud”. På scenen syns bland andra stjärnskottet Asta Kamma August. KonstAB hälsar att om man känner att man vill och har råd så får man gärna komma och kolla. Föreställningen berör till exempel en gigantisk apa som går bärsärk i Hongkong.
- Folkteatern Göteborg
Urpremiär 1 mars
folkteatern.se
LÄS ÄVEN: Asta Kamma August har inget sug efter Hollywood: ”Jag älskar jantelagen”

”Pensionat Oskar” på Kulturhuset Stadsteatern
Det är första gången som filmen från 1995 sätts upp som teater. ”Pensionat Oskar” utspelar sig i en vanlig stugby med små slitna hus nära havet. Dit kommer familjen Runeberg, som ska fira en helt vanlig semester – det är i alla fall vad de tror. ”Pensionat Oskar handlar om uppbrott och förvandling i medelåldern. Men jag var så förbaskat ung när jag skrev den att jag varken erfarit uppbrott eller medelålder, men det har jag nu och den erfarenheten tror jag att jag tillfört pjäsen, som på många sätt är samma men helt och hållet annorlunda”, säger Jonas Gardell själv. Helena af Sandeberg spelar den ständigt irriterade mamman.
- Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Spelas 24 april till 7 juni
kulturhusetstadsteatern.se

”Kung Lear” på Västmanlands teater
Den gamle kungen Lear vill dra sig tillbaka, och bestämmer sig för att dela upp riket mellan sina tre döttrar. Gåvan kommer dock med ett krav: Att döttrarna ska övertyga honom om sin kärlek till honom. Den som älskar honom mest ska bli rikast belönad. William Shakespeare skrev ”Kung Lear” i början av 1600-talet, och det är en av de där klassiska, stora, manliga rollerna som många skådespelare har på sin bucketlist. Nu är det Jakob Eklunds tur. Regissören Alexander Öberg ett nytt grepp på ”Kung Lear”, med mycket fokus på musik.
- Västmanlands teater, Västerås
Spelas 5 april till 10 maj
vastmanlandsteater.se

Sveriges första ”Amadeus” på Kulturhuset Stadsteatern
Skådespelaren Philip Zandéns stora genombrott kom med ”Amadeus” på Stadsteatern i Stockholm på åttiotalet. Nu återvänder han till pjäsen, men den här gången som antagonisten Salieri. Zandén har beskrivit pjäsen som en vändpunkt i karriären: ”Jag var först i Skandinavien att spela Amadeus. Vi spelade över 120 föreställningar. Än i dag, när jag går på Ica kan det komma fram en gammal dam och klappa mig på kinden och säga ’Åh, Amadeu’. De äldre kvinnorna har alltid varit min fanclub”.
- Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Spelas 7 februari till 16 april
kulturhusetstadsteatern.se
LÄS ÄVEN: Philip Zandén: ”Jag blir rasande när folk talar högt i mobilen”
Dans
”Walk-man” med danskollektivet Don Gnu i Piteå
Danska danskompaniet Don Gnu kommer till Sverige! Gruppen har gjort sig känd för att gräva djupt i vardagslivet och gör humoristiska, men också poetiska, föreställningar av det de har iakttagit. Handlingen kretsar runt fyra vanliga män som en helt vanlig dag tar en promenad genom staden. De följer både skrivna och oskrivna regler tills en av dem plötsligt bestämmer sig för att göra uppror… Räkna med många muskulösa kroppar och hisnande stunttrick.
- Dans i Nord
Spelas i Piteå 27 april och Luleå 29 april
dansinord.se

”McGregor/Ek” – mästarmöte på Kungliga operan
Han är en av vår tids mest uppmärksammade koreografer, och hans baletter har dansats över hela världen. Redan på åttiotalet övertog han Cullbergbalettens konstnärliga ledarskap från sin mor Birgit Cullberg, och vid det här laget har han hunnit fira femtioårsjubileum som koreograf. I vår återvänder Mats Ek till Kungliga Operan i Stockholm. Och inte bara han, utan det blir en dubbelföreställning av två mytomspunna koreografer. Royal Ballets huskoreograf sir Wayne McGregor står för andra halvan av föreställningen. Han har skapat verket ”InfraW” till toner av kompositör Max Richter och med scenografi av den uppmärksammade konstnären Julian Opie. Mats Eks nya verk utforskar parrelationens spänning i olika skeden, med musik av Anders Hillborg och scenografi och kostym av Marie-Louise Ekman.
- Kungliga operan, Stockholm
Spelas till och med 15 mars
operan.se
LÄS ÄVEN: Marie-Louise Ekman: ”Gösta finns hela tiden med mig”
Opera

”Salome” på Malmö opera
”Salome”, baserad på Oscar Wildes pjäs, brukar betraktas som en av de starkaste operorna genom tiderna. Operan var en sensation då den kom – den chockerade med sitt erotiska tema, dessutom var tonspråket helt nytt. Uruppförandet av ”Salome” 1905 gjorde på ett ögonblick Richard Strauss till en operakompositör som det snackades om. Den amerikanska sopranen Laura Wild gör huvudrollen – en kraftansträngning som kräver sin sångerska. Dramatens tidigare vd Eirik Stubø regisserar.
- Malmö opera
Spelas till och med 30 mars
malmoopera.se

”Figaros bröllop” på Kungliga operan
Det är Figaros och Susannas bröllopsdag, men inget blir som de tänkt sig. ”Figaros bröllop” är en av Mozarts mest älskade operor, som ångar av återhållen passion, erotiska intriger och förväxlingar. Det blir alltså ett kärt återseende på Kungliga Operans stora scen, men den här gången får vi uppleva operan i en helt ny version. Karaktärerna har blivit äldre, mindre naiva, mer världströtta och dekadenta, och är samtidigt fulla av mänsklighet. Linus Fellbom regisserar.
- Kungliga operan, Stockholm
Spelas till och med 21 maj
operan.se

”Älskarinnorna” på Norrlandsoperan
Birgitte och Paula är två österrikiska kvinnor. Båda drömmer om att träffa kärleken, skaffa barn och få ett hem att rå om. För att få det behövs en man. Båda lyckas hitta en man och få bröllop och barn, men bara en av dem får det liv hon drömt om. Nyskriven opera av indiedrottningen Jenny Wilson, baserad på nobelpristagaren Elfriede Jelineks roman från 1975. Handlingen kretsar runt frågan: Hur kan kvinnor bli lyckliga i en värld där deras framgång är beroende av männen och pengarna de tjänar? Norrlandsoperans symfoniorkester och åtta mångfacetterade sångsolister, under musikalisk ledning av Norrlandsoperans nye chefdirigent, Eduardo Strausser står för musiken.
- Norrlandsoperan
Spelas till och med 29 mars
norrlandsoperan.se

”Trollflöjten” på Folkoperan, Stockholm
Mozarts omåttligt populära opera ”Trollflöjten” berör stora frågor som kampen mellan generationer, och om att bli vuxen i en grym värld. I Folkoperans version möts operasångare och skådespelare. För regi och scenografi står Stéphane Braunschweig, en av Europas mest eftertraktade regissörer, som till vardags är konstnärlig chef för Théatre L’Odéon i Paris. ”Trollflöjten” är en samproduktion mellan Folkoperan och Uppsala stadsteater, nypremiären på Uppsala stadsteater äger rum 2 maj.
- Folkoperan, Stockholm
Spelas 19 februari till 10 april
folkoperan.se
Musikteater

”Flickan från landet i norr” på Malmö stadsteater
Musikteatern ”Flickan från landet i norr” beskrivs som en musikalisk mustig familjehistoria och är skriven, både som bok och pjäs, av den irländska författaren Conor McPherson. Till pjäsen är det musik och låttexter av Bob Dylan och den hade urpremiär på The Old Vic i London 2017. I den svenska versionen som nu har premiär har Bob Dylans låtar nyöversatts av musikern Mikael Wiehe. Upplev legendariska Bob Dylan-låtar, ”Forever young”, ”Hurricane” och ”Like a rolling stone”, som de aldrig har hörts förut – på svenska.
- Malmö stadsteater
Spelas 8 mars till 26 april
malmostadsteater.se

”Die Leander” i Norrköping
Hur blev Zarah Leander den största filmstjärnan i Nazityskland? ”Die Leander” dyker ner i moraliska och etiska dilemman som en totalitär regim för med sig. Men det bjuds också på så mycket bra musik – J. Sångfågeln Zarah Leander tog sina första steg i karriären i Norrköping – där den här musikteatern delvis ska spelas. Hon jobbade för revykungen Karl Gerhard och gjorde sig ett namn i Sverige. Men en operett i Wien ledde till kontrakt med tyska filmindustrin och resten är historia. Efter kriget följde ”de tysta åren”, det tog flera år innan hon fick uppträda igen. Camilla Thulin har gjort den vackra kostymen.
- Östgötateatern
3 maj–1 juni i Norrköping
ostgotateatern.se
Utställning

Kalasår på Malmö konsthall
För snart femtio år sedan slog Malmö konsthall upp portarna. På premiärdagen ringlade kön lång av förväntansfulla besökare som utan att själva veta om det var delaktiga i utställningen. Konstnären Fred Forest direktsände nämligen från gatan utanför konsthallen, som en del i sitt videoverk. Sedan dess har närmre 500 utställningar fyllt konsthallen. År 2025 markerar femtio år av konstnärlig verksamhet, och konsthallen planerar att fira med ett omfattande program som lovar att både hylla det förflutna och blicka framåt. Jubileumsåret inleds med en tidslinje som presenterar konsthallens historia där viktiga utställningar och händelser från de senaste fem decennierna lyfts fram. Den 22 mars, på konsthallens födelsedag, blir det party.
- ”Malmö konsthall 50 år”
Malmö konsthall till 18 januari 2026
malmokonsthall.se