Att göra den här bokspecialen är en av mina absoluta jobbhöjdpunkter. I flera veckor har jag grunnat över vilka böcker som jag ska presentera. Jag har träffat förläggare och förlagsmedarbetare, dykt ner i vårkataloger och försökt plocka ut godbitarna. Är det tillräckligt många deckare? Ungefär lika många män som kvinnor? Utländska och svenska? Efter all research kan jag konstatera att jag kommer att spendera mycket tid i läsfåtöljen också i vår. Jag har redan beställt en hel hög böcker, såväl skönlitteratur som fackböcker.
Hoppas att bokspecialen inspirerar dig också att läsa riktigt mycket i vår.
Tre favoriter Anna Wahlgren längtar särskilt efter

”Parad” av Rachel Cusk
Övers Niclas Hval
Albert Bonniers förlag
Jag är inte den enda som rankar Rachel Cusk som en av mina favoritförfattare. Hon har hyllats världen över, inte minst för trilogin som inleddes med ”Konturer”. Hennes sparsmakade stilistik i kombination med glasklara blick på människan är beroendeframkallande. Romanerna är föredömligt korta, den här är på 164 sidor, och består av fyra sammanlänkande berättelser. Samtliga handlar om konstnärer – alla med initialen G – som på olika sätt ifrågasätter gamla sanningar om kön och familj. Boken inleds med att en konstnär porträtterar sin fru i ett ofördelaktigt ljus – visst blir man nyfiken?

”Aldrig färdig” av Vivian Gornick
Övers Maria Lundgren
Natur & Kultur
I tidigare bokbilagor har jag tipsat om Vivian Gornicks memoarböcker ”Starka band” och ”Den udda kvinnan och staden”. Jag älskar den här New York-bons sätt att skriva – vasst och humoristiskt, men också insiktsfullt om relationen till mamman, äktenskap som gått i kras, politiskt uppvaknande, sex, skrivande och terapi. Med den nya boken avslutar hon den löst sammanhängande trilogin om sitt eget liv. Den här gången analyserar hon sitt liv som läsare. Hon skriver om böcker som har betytt extra mycket, och funderar över varför hon alltid har varit så besatt av att läsa?

”Skam” av Ann-Helén Laestadius
Romanus & Selling
Hot på sociala medier. Plågade och ihjälskjutna renar. Grannar som är varandras värsta fiender. Striden i Sápmi får allt mer uppmärksamhet – inte minst i populärkulturen. En starkt bidragande orsak till detta är Ann-Helén Laestadius. Med sina hyllade romaner ”Stöld” och ”Straff” har hon utbildat svenska folket. Nu är tredje delen här, bara några månader efter att Ann-Helén hamnade i konflikt med Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad. De debatterade på Bokmässans omstridda seminarium ”Samerna. Priviligierad minoritet eller utsatt minoritet?”. Peter, som menar att samerna är överkänsliga, frågade Ann-Helén på X, tidigare Twitter, om hennes nästa roman ska heta ”Gråt?”. Hennes svar kom blixtsnabbt: ”Nej, den heter ”Skam”. En känsla du är helt obekant med”. Touché!
Klassiker – boktips

”Weird fucks” av Lynne Tillman
Övers Helena Fagertun
Natur & Kultur
Hon rör sig mellan barer, nedgångna lägenheter och smala gränder. Männen hon möter är bedragare, losers och genier – ibland allt på samma gång. Kvinnorna kastar sig in i sexuella relationer, den ena mer dödsdömd än den andra. Ändå fortsätter de alla att försöka. Den här kultförklarade romanen gavs ut redan 1978, och nu har den äntligen översatts till svenska, inklusive nyskrivet förord av journalisten Sara Martinsson. Författaren är bosatt i New York, och har skrivit ett tiotal böcker, varav den här är den mest uppmärksammade.

”Exfrun” av Ursula Parrott
Övers Marianne Tufvesson
Wahlström & Widstrand
Ursula Parrotts bästsäljande kultroman från 1929 har äntligen översatts till svenska, och författaren Elin Cullhed har skrivit förordet. Det är 20-talets jazzålder i New York, med svartklubbar, nattklubbar, frukost till middag och nätter med nya erövringar. Peter och Patricia tycker att de lever i ett jämställt äktenskap, men Patricia blir snart varse att det fortfarande är männens värld som styr på arbetsmarknaden, på sjukhuset och i sängen. Välkommen till ett utsvävande New York långt innan ”Sex and the city” blev synonymt med staden.

”De vände sina blickar mot gud” av Zora Neale Hurston
Övers Sofia Nordin Fischer
Romans & Selling
Zora Neale Hurston var en amerikansk författare och antropolog som så många andra kvinnor föll i glömska efter sin död 1960. Hon dog fattig och begravdes i en omärkt grav, men hennes verk återupptäcktes på 1970-talet, främst genom författaren Alice Walkers – som också skrivit efterordet till den här romanen – förtjänst. Numera talar man om Zora Neale Hurston som en av de viktigaste rösterna inom amerikansk litteratur, och hon betraktas som en pionjär inom afroamerikansk, men också feministisk, litteratur.
Biografi om kungen

”Tjabo” av Åsa Linderborg
Bokförlaget Polaris
Kulturjournalisten Åsa Linderborg tar sig ännu en gång an ”Tjabo”, kung Carl XVI Gustaf. När kungen firade femtio år på tronen gjorde Åsa Linderborg en dokumentärserie om honom. Då sa hon att hon alltid har irriterat sig på hur medierna förhåller sig till kungahuset, men också hur kungahuset förhåller sig till medierna. Nya boken synar återigen kungen ur mediernas, men också medborgarnas, perspektiv. Enligt förslagsbeskrivningen kommer boken både utmana den hängivna rojalisten och den inbitna republikanen, och överraska den som tror sig vara helt ointresserad.
Populärpsykologi

”Det nya gamla” av Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek
Norstedts
Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek skriver om att vara kvinna och åldras. Läs vår intervju om deras nya bok!
BOKINTERVJU: Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek: ”Fortsätt vara den du alltid varit”
Historia

”Häxor” av Cecilia Düringer och Pompe Hedelgren (bilder)
Bonnier fakta
Vilka var de? Kvinnorna som utpekades som häxor och mördades i hundratal? Häxor brändes på bål och landet införde en Trolldomskommission. Det låter som en skräckfilm, men var verklighet i Sverige under åtta år på 1600-talet. Nu tar sig historieläraren, På-spåret-vinnaren, och programledaren Cecilia Düringer an denna mörka del av Sveriges förflutna. Hon kallar det svensk historias största rättsskandal.
Filosofibok

”Vrida världen. En filosofisk undersökning” av Jonna Bornemark
Volante
Hon är en av Sveriges mest kända filosofer, och garanterat den mest folkliga. Jonna Bornemark älskar att prata filosofi med människor som inte är filosofer. Filosofin hör hemma på torget – inte i akademins slutna rum, tycker hon. Hon gillar att sätta filosofin i nya sammanhang och tar sig gärna an ämnen som kollegorna inte har brytt sig om. Därför ser jag fram emot hennes nya bokprojekt, och den här är först ut av fyra. Uppdraget är att undersöka vad det är att vara människa, och hur man kan vara det på ett nytt sätt i klimatkris och orostider
Lyrik

”Det var mörkt i mitt huvud, men aldrig i mitt hjärta” av Lukas Moodysson
Wahlström & Widstrand
Som vi längtat! Regissören – för det är ju som regissör han är mest känd numera – Lukas Moodysson ger ut sin första diktsamling på nästan två decennier – hans åttonde i ordningen. Det är dikter om lycka, olycka, kärlek, död, skog, mörker, ljus, hundar, nuet, det förflutna…
Fackböcker

”Föräldrarnas födelse. 250 år av experter, släktingar och andra som lagt sig i” av Maja Larsson
Natur & Kultur
Du ska aga ditt barn. Du ska aldrig ta upp ett spädbarn som skriker. Du ska lära ditt barn att leka för sig självt och somna ensamt. Du ska aldrig slå ditt barn, men däremot kan du stänga in det i ett rum. Du ska inte låta ditt barn bli ett ”zapparbarn”. Expertråden har präglat svenskt familjeliv sedan 1700-talet, och de har hela tiden förändrats. En sak är säker – föräldrarollen har gått från auktoritet till kompis, och den utvecklingen skildrar Maja Larsson i sin nya bok. För sin förra bok ”Ikläda blodig skjorta – svenskt barnafödande under 150 år” nominerades hon till Augustpriset.

”Sommarhemmet” av Sofia Wood och Elsa Billgren
Norstedts
Jag är en trogen lyssnare av den här duons podcast. De har kallats konservativa bakåtsträvare, och folk har ifrågasatt att de intresserar sig så mycket för att pyssla i hemmet och laga ännu en maträtt, men jag gillar! Det är kravlöst och initierad på samma gång, och jag blir alltid inspirerad. Så många recept jag har hittat tack vare dem! I nya boken bjuder de hem oss till sina egna sommarhem – Back i östgötska skärgården och Alskog på Gotland. De delar med sig av smarta tips på hur man kan skapa ett hem för ledighet. Jag ser fram emot deras vilda blombuketter, plockmat och loppisfynd.
Romaner

”Män och kvinnor” av Lena Andersson
Bokförlaget Polaris
Lena Anderssons mest kända romanfigur, Ester Nilsson, är tillbaka! Läs vår intervju med Lena Andersson om nya boken ”Män och kvinnor”.
BOKINTERVJU: Lena Andersson: ”Ester Nilsson är både vårt bättre och sämre jag”

”Dansa med mig” av Leïla Slimani
Övers Lotta Riad
Natur & Kultur
Jag har läst allt som är översatt av den här franskmarockanska författaren. Med ”De andras land” inledde hon romansatsningen Marockotrilogin, vars andra och tredje del utkommer på svenska i år. Handlingen kretsar runt en familj som lever i den franska kolonialismens skugga. I del två har det hunnit bli sent 60-tal och familjen, som tillhör den marockanska borgarklassen, ser ljust på framtiden. Men så återvänder dottern från sitt studieår i Paris, och familjen undrar om allt verkligen är så positivt?

”En annan Doktor Glas” av Malin Lindroth
Norstedts
Malin Lindroths kritikerrosade ”Nuckan” fyllde ett hål när den kom 2018. Det var lite som med metoo, plötsligt började vi prata om sådant som vi tidigare inte hade satt ord på. Malin Lindroth har en fingertoppskänsla för vad som ligger i tiden. Hon dyker ner i ämnen som de flesta av oss funderar över, men kanske inte ens vet om att vi är intresserade av. Den här gången gör hon precis som Bengt Ohlsson och Åsa Nilsonne har gjort det senaste året – hon tar sig an Hjalmar Söderbergs klassiker ”Doktor Glas”, men låter andra personer få en röst. Malin Lindroth skildrar författarens egen hustru, Märta, som sitter på Långbro mentalsjukhus. Varje morgon väntar hon på att bli upphämtad av sin make, som aldrig dyker upp.

”Det osynliga templet” av Ida Therén
Natur & Kultur
I sin hyllade debutroman ger Ida Therén röst åt June, som var Henry Millers musa. Den här gången dyker hon ner i konstnären Hilma af Klints liv. I Ida Theréns tolkning blir Hilma en människa, annorlunda den vanliga, lite klyschiga, kultbilden av henne.

”Nätter utan mina bröder” av V.V. Ganeshananthan
Övers Annika Sundberg
Historiska Media
Jag spenderade nyligen några veckor i Sri Lanka, och sedan dess har jag varit besatt av landet. Jag vill läsa allt som har med Sri Lanka att göra. Den här romanen handlar om inbördeskriget på 1980-talet. Sextonåriga Sashi drömmer om att bli läkare, men kriget kommer emellan. Bröder och vänner dras in i den militanta befrielserörelsen Tamilska tigrarna. Våldet tilltar, civilbefolkningens lidande ökar och till slut blir även Sashi tvungen att välja sida. Prisbelönt roman om krig som splittrar familjer.

”De närmaste” av Henrik Bromander
Henrik Bromander, författare och serietecknare, är aktuell med romanen ”De närmaste” som handlar om en vanlig, men också ovanlig familj. Läs vår intervju med honom.
BOKINTERVJU: Henrik Bromander: ”Familjen känner ens svaga och fula sidor”
Boktips inom feelgood

“Georgiana Bridgertons skandal” av Julia Quinn
Övers Anna Thuresson
Lovereads
Jane Austen möter Bridget Jones i 1800-talets England. Författaren ligger också bakom boksuccén ”Familjen Bridgerton”, som dessutom blev en omåttligt populär serie på Netflix. Det här är fjärde delen i serien Familjen Rokesby – som handlar om generationen före de populära Bridgerton-syskonen. När Georgiana Bridgerton får sitt rykte ruinerat tvingas hon gifta sig med Nicholas Rokesby, barndomsvännen som känns mer som en bror än en make. Men när paret väl gifter sig upptäcker de att äktenskapet är mer spännande än de kunnat föreställa sig.

”Ringar på vattnet” av Maria Parkhede
Lind & Co
För nio år sedan kom Hanna hem till Järvsö med krossat hjärta. Nu bor hon och dottern Asta i en husvagn vid Ljusnans strand. För nio år sedan kraschlandade Ian med sitt flygplan i Amazonas. Han överlevde, men tappade minnet och blev kvar i regnskogen, i byn vars invånare räddade hans liv. I nio år har Richard gått till kontoret, och gömt både längtan och sorg bakom välstrykta skjortor. När Ian hittar sitt pass, och ett gammalt foto av Hanna, börjar han fundera. Vad var det egentligen som hände nio år tidigare? Ett spännande relationsdrama i feelgoodmiljö, och tredje delen i populära Järvsöserien.
Spänningsromaner

”Döden tar semester” av Carina Burman
Albert Bonniers förlag
Hon har rosats för sina böcker om Bellman och Fredrika Bremer, men den här gången har hon skrivit en spänningsroman. ”Döden tar semester” är en femtiotalsdeckare i Maria Langs och Agatha Christies tappning, som utspelar sig i femtiotalets Rom. Allt börjar med att deckarrecensenten Florence segnar ner på tidningsredaktionen och beordras vila. En bussresa till Rom kan tyckas vara den perfekta återhämtningen, men resenärerna har knappt nått kontinenten förrän det sker ett mystiskt dödsfall. Jag har porträtterat Uppsalaförfattaren Carina Burman här i Icakuriren, och minns hennes gyllene skrivregel – att hon vill kunna se sina romanfigurer i ögonen om hon skulle råka på dem.

”Tre flickor” av Per Hellgren
Albert Bonniers förlag
Per Hellgren tokhyllades för debuten ”En instängd man”. Det refererades till Sjöwall-Wahlöö, och till och med Leif GW gillade. Nu är uppföljaren äntligen här, och också den här gången utspelar den sig i dåtid. Handlingen kretsar runt tre försvunna flickor, under tre olika årtal. Sommaren 1959 söker polisen efter postkassörskan Vanda Eriksson i ett sörmländskt brukssamhälle. Vintern 1961 ses kontoristen Ebba Julin försvinna i en bil efter en kväll på danspalatset Lorry i Sundbyberg. Och 1965 går gymnasisten Anita Möller upp i rök efter att ha deltagit i en Vietnamdemonstration i Stockholm. Vad har de tre fallen gemensamt?
Journalistik

”Nation av poeter – Yasin och skriken från förorten” av Mohamed Yusuf
Volante
Den här boken kommer att debatteras, var så säker. Rapparen Yasin är en av Sveriges mest kontroversiella artister. Han har miljontals lyssnare och har vunnit musikbranschens finaste priser. Han är en lysande poet som har förnyat den svenska hiphopen. Men han har också avtjänat ett fängelsestraff för vapenbrott och inblandning i ett försök att kidnappa rapparen Einár. Polisen har pekat ut honom som medlem i ett gäng, och sedan 2022 lever han utomlands. Yasin har nästan aldrig varit med i några intervjuer, men för journalisten Mohamed Yussuf berättar han nu sin historia.

”Medan kriget pågår finns ingen försoning” av Anna-Lena Laurén
Norstedts
Dagens Nyheters korrespondent Anna-Lena Laurén är alltid värd att läsa. Hon är finlandssvenska, som bott länge i Ryssland, och bidrar med nya perspektiv. För alla oss som följt Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har hon varit en av de viktigaste rösterna. Boken bjuder på ett urval av hennes DN-krönikor de senaste åren, men också en hel del nyskrivet material. Som vanligt rör sig Anna-Lena bland vanliga människor, och hjälper oss att förstå hur det faktiskt är ett leva i krig. Kan en flicka i Kiev gå på sina balettlektioner?

”De livegnas land – den undre världen som bygger Sverige” av Liza Alexandrova-Zorina
Volante
Liza Alexandrova-Zorina är ryska, men har bott i Sverige i flera år. I Ryssland gjorde hon sig känd som kritiker av Putins auktoritära styre, och här i Sverige har hon fortsatt med sin grävande journalistik. I nya boken wallraffar hon i byggbranschen, en idag genomkorrupt bransch som göder organiserad brottslighet, och som har gjort många utländska medborgare mer eller mindre livegna. Hon följer bland annat en man som på dagarna jobbar i Djursholms lyxigaste villa, och som på nätterna driver ett illegalt hotell i Haninge. Räkna med att det kommer att talas om den här boken.
4 ljudböcker att lyssna på i vår

”En liten droppe blod” av Christoffer Carlsson
Inläsare: Christoffer Carlsson
Albert Bonniers förlag
Dödsfallet i Sönnerskog är enligt polisen Vidar Jörgensson ett självmord. Eller? Författaren Johan Oskarsson var visserligen en bräcklig själ, men det finns också tecken på att någon ville honom illa. Sökandet efter en mördare är en resa ner i den svenska historiens mörkaste rum – till 1950-talet, politiska hemligheter och farliga förbindelser. Det här är fjärde delen i sviten som utspelar sig i Halland – Christoffers barndomstrakter.

”Lär mig säga Kalimera” av Cecilia Ekhem
Inläsare: Frida Hallgren
Pia & Co
Sonen har flyttat hemifrån, jobbet i skolköket är trist och utbrändheten knackar på dörren. Helena är femtio plus och funderar över om allt det roliga har varit? Då ärver hon ett litet hus på Kreta från en släkting som hon inte har haft kontakt med på många år. Här träffar hon roliga människor, men för att kunna gå vidare i livet behöver hon fatta flera stora beslut. Härlig feelgood om att våga släppa taget.

”Djupa spår” av Lina Arvidsson
Inläsare Anna Maria Käll
Lind & Co
Annie Ädel jobbar som nattvakt på en alternativ festival i byn Brådsunda i Hälsingland. Festivalen hinner knappt dra igång förrän en person hittas död. Annie bor tillfälligt i ett torp i närheten av festivalplatsen. Torpets senaste hyresgäst var hennes egen syster som bodde där medan hon hemlighöll sin sjukdom för resten av familjen. Nu hoppas Annie få svar på gåtan om vad som hände de där sista månaderna i systerns liv.

”Låt vågorna göra resten” av Ulf Kvensler
Inläsare: Gerhard Hoberstrofer
Norstedts
Hans tidigare spänningsromaner ”Sarek” och ”Brandmannen” har fått ett hejdundrande mottagande, och bland annat belönats med ”Årets debut” av Svenska Deckarakademien. Nu är Ulf Kvensler aktuell med en ny psykologisk thriller som jämförs med Patricia Highsmith. Handlingen kretsar runt författaren Johan som kontaktas av Ernst, en gammal vän från skrivarskolan, som vill ge ut en spänningsroman under pseudonym. Han vill hålla sin identitet hemlig och ber Johan lämna manuset till sin agent. En enkel tjänst, som får komplicerade följder.
Lyssna på ljudböcker här
Det finns flera stora tjänster på internet där du kan ladda ner böcker att lyssna på i din telefon eller surfplatta. Det finns appar för både Android, iOS och Windows. En nedladdad ljudfil kräver ett program för att fungera. Sådana program brukar vara förinstallerade på alla olika enheter.
Kan jag lyssna utan internet?
Har du laddat ner en fil kan du lyssna på ljudbok utan wifi eller annan uppkoppling. Ljudboken finns då på enheten precis som alla andra lagrade filer.
Vart vänder jag mig?
De största strömningstjänsterna är Storytel, Bookbeat och Nextory.
Om jag vill lyssna gratis?
Testa bibliotekets boktjänst (Biblio). Biblioteket kallar sina nerladdningsbara ljudböcker för e-ljudböcker. Utbudet av e-ljudböcker varierar från bibliotek till bibliotek, och du måste ha ett lånekort på det bibliotek där du vill låna.