Lena Andersson om nya boken: ”Ester Nilsson är både vårt bättre och sämre jag”

Lena Anderssons mest kända romanfigur, Ester Nilsson, är tillbaka! Denna gång i romanen ”Män och kvinnor”.

Hurra! Ester Nilsson är tillbaka. Hur kommer det sig?

– Jag trodde aldrig att detta skulle hända, men när man minst anar det går det som det går, som någon sa. På senhösten 2023 fick jag en fråga från tidningen Sydsvenskan att skriva deras julnovell. De bad mig uttryckligen att skildra Ester Nilsson tio år senare, vad hon hade för sig numera, hur det gått för henne och hur hennes jul såg ut. Det kan man verkligen undra, tänkte jag och började ta reda på saken. Jag fann då att hon träffat en man med ett udda yrke, att hon djupt inne i sin förälskelse var med honom över julen i stället för att vara med på väninnornas årliga annandagslunch. När jag var klar med novellen frågade min norska förläggare, Cathrine Bakke Bolin, om jag inte kunde skriva vidare på berättelsen så att det blev en roman. Jag sa nej först, men ändrade mig efter någon dag när jag märkte att jag lockades av det svåra i uppgiften.

Var i livet befinner hon sig?

– Hon är omkring tio år äldre än senast läsarna mötte henne, men har på intet vis blivit desillusionerad och har definitivt inte gett upp övertygelsen om att den stora kärleken är en realitet som det gäller att förverkliga. Ester är således sig lik, men lite försiktigare. Hon har till exempel tagit löfte av sig själv att aldrig mer ”luras av ögon som glittrar mot henne”. Hon har vidare lovat sig själv att inte ”kasta sig huvudstupa ut”, att aldrig mer utsätta sig för ”de uteblivna svarens ångest” eller att ”löpa hundlikt efter vittring”.

Handlar om väninnekören

Den berömda väninnekören då – finns den kvar?

– Boken handlar om väninnekören. Med ett undantag har väninnorna alla varsin relation som de brottas med. Framför allt får vi följa Esters närmaste väninna Lotta Larsson i hennes ambivalenta förhållande med statssekreteraren Douglas Fett. Lotta är mycket olik Ester, osorterad och virrig, rund och go och alltid målad på läppar och naglar, vill inte binda sig men kan inte låta bli att söka männens uppmärksamhet. Men framför allt är hon obrottsligt lojal med sin väninna.


LÄS ÄVEN: Nya böcker i vår – här är våra 30 bästa tips


Männen tar större plats i den här boken. Berätta!

– Ja, man får se skeendet även ur deras perspektiv och ur deras känsloliv. Också de får sin väninnekör (bestående av män) som de diskuterar sina kärleksproblem med. Ett par av dem är också upptagna av skägg och det bästa kaffet. I någon mån är ”Män och kvinnor” en gestaltning av eller exposé över den vidgande politiska klyftan mellan män och kvinnor i vår tid, sedd även ur deras perspektiv.

Ester är en riktig vattendelare. Vissa identifierar sig med henne, andra tycker att hon saknar självrespekt. Varför är vi så engagerade i henne?

– Svårt för mig att svara på, jag är bara tacksam över att så har varit fallet. Men om jag ska försöka mig på ett svar kanske det ligger i att hon både är tydlig och avig i sitt förhållande till omvärldens ibland förljugna föreskrifter. Hon är både vårt bättre och vårt sämre jag. Om vi har gjort något pinsamt i förälskelsens namn, så har hon gjort det mer och värre, och försvarar det. Som det står i nya boken: ”Hon ansåg att den sanna stoltheten var att våga förnedra sig för en ädel sak, en god sak.” Jag har för mig att något liknande stod i ”Egenmäktigt förfarande”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top