Teater
”Nattvak” – en thriller när sonen flyttar
Familjebanden är på väg att klippas. Äldste sonen borde flytta hemifrån – men det vill inte alla i familjen. För vad skulle egentligen hända då? Är Elvin verkligen den som alla tror att han är? En psykologisk thriller baserad på overkliga händelser, skriven av uppmärksammade Alejandro Leiva Wenger, som fick Expressens teaterpris 2023.
- Nattvak
Göteborgs stadsteater
Urpremiär 27 september
stadsteatern.goteborg.se
”Brott och straff” – Dostojevskij blir teater i Örebro
Studenten Raskolnikov bestämmer sig för att råna och döda en hatad pantlånare. Han vill ge sig själv ekonomisk frihet, men han vill också rädda världen från en ond människa. När han väl genomfört sitt brott bryter han samman, och drabbas av skuldkänslor och paranoia. Fjodor Dostojevskijs psykologiska roman gavs ut 1866, och har fascinerat sedan dess. Nu blir den teater i Örebro.
- Brott och straff
Örebro Teater
Premiär 21 september
orebroteater.se
”Gränsland” – fantasi eller verklighet?
Tonåriga Alicia är deprimerad och har slutat gå till skolan. Men så möter hon ensamkommande flyktingen Jawad och allt förändras. De två ungdomarna möts i en kärlek till skrivandet och i att berätta historier. Snart lever de mer i sagan än i verkligheten. ”Gränsland” blandar fantasy med science fiction, och är skriven av den unga dramatikern Hanna Nygren som växte upp i Råå utanför Helsingborg.
- Gränsland
Helsingborgs stadsteater
Urpremiär 21 september
helsingborgsstadsteater.se
LÄS ÄVEN: Maria Sid är skådis, teaterchef – och väldigt blyg
”Titus Andronicus” – tillbaka till romarriket
Rom står utan kejsare. En ny ska väljas, och folket vill att det blir stridsgeneralen Titus Andronicus. Titus har dock inga planer på att bli kejsare, och ger istället kronan till den avlidna kejsarens äldsta son. Det här är William Shakespeares första tragedi, som har blivit känd som en makaber hämndodyssé fylld av våld, blod och död. Östgötateatern utlovar en mildare tolkning av klassikern, men säger ändå att det blir ”lite för mycket av det mesta”.
- Titus Andronicus
Östgötateatern, Linköping och Norrköping
Premiär 14 september
ostgotateatern.se
”När vi var samer” – seriealbum blir teater
Serieromanen ”När vi var samer” slog igenom med dunder och brak för några år sedan. Mats Jonsson skildrade sin skogssamiska släkt, och både kritiker och läsare jublade. Sedan dess har serieromanen blivit teater. I föreställningen får vi följa Mats Jonssons resa tillbaka i tiden, genom Sverige, Sápmi och den egna släkthistorien. Att familjen är så okunnig om sin egen bakgrund visar sig vara resultatet av svensk politik. Skogssamerna skulle utrotas och ge plats för nybyggare och bolag. Scenspråket är både umesamiska och svenska.
- När vi var samer
Västerbottensteatern, Skellefteå, sedan turné
Premiär 12 oktober
vasterbottensteatern.se
”Sommar, 1976” – vänskap och oväntade val
En sommarkväll 1976 träffar Alice och Diana varandra för första gången. De finner varandra direkt, till skillnad från deras mammor. Men vänskap börjar trots allt gro också mellan mammorna, och tjugo år senare ser de tillbaka på sommaren som förändrade deras liv. Den här nyskrivna pjäsen hade urpremiär 2023 i New York, och redan nu spelas den alltså i Sverige.
- Sommar, 1976
Playhouse, Stockholm
Sverigepremiär 25 september
playhouseteater.se
”Folkets fiende” – Visselblåsaren: Gift i vattnet!
Badanläggningen ”Vårt spa” är stadens stora inkomstkälla. Men så upptäcker doktor Tomas Stockmann att vattnet är förorenat, och verksamheten hotad. Han vill informera allmänheten, men får människor emot sig – bland annat sin egen bror, som också är kommunstyrelsens ordförande. Ibsens ”En folkefiende” hade urpremiär 1883. Nu har den skrivits om av Ann-Sofie Bárány efter en idé av Philip Zandén, som också regisserar föreställningen.
- Folkets fiende
Uppsala stadsteater
Premiär 21 september
uppsalastadsteater.se
Onkel Vanja på Folkteatern i Göteborg
Onkel Vanja och hans systerdotter Sonja arbetar stillsamt och plikttroget på godset för familjens försörjning. Men allt ställs på ända när professorn och hans nya, unga hustru kommer på besök. Begär, svartsjuka, hat och kärlek – det är stora känslor som sätts i rörelse när regissör Anna Takanen sig an Tjechovs älskade drama.
- Onkel Vanja
Folkteatern, Göteborg
Premiär 9 november
folkteatern.se
Onkel Vanja av Norrbottensteatern Luleå
Mer Onkel Vanja! Samma pjäs sätts dessutom upp på Norrbottensteatern. Handlingen kretsar också här runt Sonja och hennes morbror Vanja som sliter hårt på familjens gods. Inkomsterna skickar de till Sonjas pappa, professorn som lever sitt liv i stan. Men när professorn i sällskap med sin unga fru flyttar in på godset meddelar han snart att godset ska säljas. Lantlivets tristess har gjort honom utled och nu vill han åt pengarna som en försäljning skulle innebära.
- Onkel Vanja
Norrbottensteatern, Luleå, sedan turné till Sundsvall och Kalix
Premiär 26 oktober
norrbottensteatern.se
Musikteater
”Beetlejuice” som musikal har Europapremiär
Paret Barbara och Adam omkommer tragiskt, och in i huset flyttar en ny familj. Det visar sig att huset hemsöks av en demon, Beetlejuice, som vill tillbaka till jordelivet. Detta kan bara ske om en levande människa säger hans namn högt tre gånger. Den spöklika musikalen bygger på Tim Burtons kultfilm från 1988 med samma namn. Den hade premiär på Broadway 2019, och det här är första gången musikalen spelas i Europa.
- Beetlejuice
Östgötateatern, Norrköping och Linköping
Spelas till och med 8 december
ostgotateatern.se
Roxettes låtar i ”Joyride the musical”
I somras kom filmen om Gyllene Tider, och här är musikalen om Roxette – Per Gessles nya band efter de gyllene åren.
”Joyride the musical” är en nyskriven feelgood-musikal med musik från den legendariska popduon – Marie Fredriksson och Per Gessle. Roxette är ett av Sveriges mest framgångsrika band genom tiderna, och har sålt över 80 miljoner album. Låtar som ”Listen to your heart”, ”It must have been love” och ”The Look” har toppat listor världen över, och nu spelas de alltså i Malmö. C’mon join the joyride!
- Joyride the musical
Malmö opera
Spelas till och med 27 april
malmoopera.se
Drömmen om Broadway i ”tick, tick… BOOM!”
Vi är tillbaka i 90-talet. Inga mobiler, knappt något Internet, men däremot härjar aids-epidemin. Handlingen kretsar runt Jon, en ung musiker som vill att skriva en musikal. Helst vill han till Broadway. Men 30-årsdagen närmar sig… när är det läge att ge upp, bli vuxen? En rockmusikal om unga bohemer som drömmer stort och tjänar lite.
- tick, tick… BOOM!
Malmö opera, i Malmö och på turné i Skåne
Spelas till och med 30 november
malmoopera.se
”Näktergalen. Ett sångdrama om den första svenska operastjärnan Jenny Lind”
Hon var Sveriges första internationella superstjärna som förtrollade en hel värld. Men vägen dit kantades av våld och misär. Jenny Lind – den svenska näktergalen – gjorde en resa som andra människor bara kunde drömma om – från 1800-talets fattiga Stockholm till dåtidens största scener. Föreställningen är en fri tolkning av boken ”Näktergalen. En biografi över Jenny Lind” av Ingela Tägil. Den nyskrivna musiken är signerad Tomas Isacsson.
- Näktergalen. Ett sångdrama om den första svenska operastjärnan Jenny Lind
Norrbottensteatern, Luleå
Premiär 5 oktober, senare på turné i Norrbotten och Västerbotten
norrbottensteatern.se
”Jernbanan” – Jernbanesviten blir musikal
En musikal om mod, men också om hur Inlandsbanan fick sin sträckning. Nu har Sara Lidmans mästerliga Jernbanesvit blivit musikal. Med Jernbanesviten kom Sara Lidman från Missenträsk i Västerbotten att bli en av Sveriges största författare. Föreställningen bygger på de fem första böckerna i sviten och musiken omfattar allt från folkmusik till jazz.
- Jernbanan
Uppsala stadsteater, Uppsala
Premiär 28 september
uppsalastadsteater.se
Dans
Alexander Ekman är tillbaka med ”Kuckel 2”
Missade du världskoreografen Alexander Ekmans verk med rullstolsburna dansare på invigningen av Paralympics? Nu finns chansen att se ett annat av hans verk i Sverige.
I ”Kuckel 2” låter han sex starka scenpersonligheter redogöra för manipulationens många uttryck och ansikten. Föreställningen turnerar runt Sverige genom Dansnät Sverige.
- Alexander Ekman – Kuckel 2
Dansnät Sverige
Spelas i Piteå 20 oktober, och Luleå 22 oktober
dansinord.se
”Jean & Julie” – klassiker i nya kläder
En helt ny dansföreställning baserad på August Strindbergs klassiska pjäs ”Fröken Julie”. Genom Jean och Julie vill Fredrik Benke Rydman, en av Sveriges mest namnkunniga koreografer, undersöka normer och illustrera trånga könsroller. Dansarna Daniel Koivunen och Ellen Lindblad syns i rollerna som Jean och Julie, och Sophie Augot som Kristin.
- Jean & Julie
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Urpremiär 4 oktober
kulturhusetstadsteatern.se
LÄS ÄVEN: Koreografen Mats Ek: ”Jag har känt press – mest från mig själv”
Opera
”Jenufa” – mästarmöte på Operan
En passionerad ung kvinna, ett mördat barn och en överbeskyddande styvmor som vill väl, men gör fel. ”Jenufa” bjuder inte bara på starka kvinnoporträtt, det är också ett av operavärldens mest uppslitande verk. Nu möts begåvade sopranen Cornelia Beskow och världssopranen Nina Stemme på Kungliga operan. Båda har nått internationella framgångar på var sitt håll med ”Jenufa” – men nu gör de det tillsammans på Kungliga Operans scen.
- Jenufa
Kungliga operan, Stockholm
Premiär 28 september
operan.se
”Herr Arnes penningar” – gotisk opera
Selma Lagerlöfs roman ”Herr Arnes penningar” handlar om ett bestialiskt rånmord på den rike Herr Arne och hans närstående. Brottsplatsen är 1500-talets Marstrand. Det här är en gotisk opera om systerskap, hämnd och ond bråd död. Det är andra gången som Tobias Theorell regisserar en Selma Lagerlöf-berättelse bearbetad av författaren Sara Bergmark Elfgren. Senast var det med pjäsen ”Bortbytingen” som gick för utsålda hus på Dramaten.
- Herr Arnes penningar
Folkoperan, Stockholm
Urpremiär 18 september
folkoperan.se
Ståupp
Skrattfest med Al Pitcher i ”Tid för skratt”
Nu ger sig Sveriges största internationella komiker ut på landsomfattande turné. Al Pitcher bjuder på klassisk standup och mycket interaktion med publiken. Al, som är född i England och uppvuxen på Nya Zeeland, har haft en lysande karriär i Sverige. Fem utsålda turnéer och två standup specials på Netflix.
- Tid för skratt
Sverigeturné
Premiär 2 oktober, Cirkus i Stockholm
alpitcher.com
LÄS ÄVEN: Sveriges roligaste engelsman – därför älskar komikern Al Pitcher att driva med oss
Konst
Emilia Bergmark-Jiménezs har fotograferat förlossningar – ”Födas och att föda”
Emilia Bergmark-Jiménezs egen förlossning tog fyra dygn och lämnade traumatiska minnen. Ur rädslan och nyfikenheten föddes projektet ”Svenska förlossningar”, och de senaste åren har Emilia närvarat och fotograferat vid ett stort antal födslar. Här visas ett fyrtiotal av dem. I samband med utställningen släpper hon en fotobok på samma tema. Om gränsen mellan liv och död, och vad som händer med fotografen när hon återvänder till förlossningsrummet.
- Födas och att föda
Fotografiska, Stockholm
14 september till 12 januari
stockholm.fotografiska.com