Det är en av de få tillfällena som man kan sakna att kameran inte är på. Att intervjua den populära komikern Al Pitcher är nämligen som att hänga med på en berg- och dalbanetur mellan snabba repliker, många skratt, men också en hel del allvar.
Trots att Al är elegant klädd i sin scenkostym, så har han en aura av grannen bredvid, vilket antagligen är en viktig del av hans stora framgångar. På scen utstrålar han ”hygglig typ”, och hyggliga typer får gärna skratta med oss. Visst driver han med svenska företeelser, men alltid med ett stort hjärta, och alltid med oss, inte åt oss. Det är därför han får en hel publik att gapskratta igenkännande åt våra grillningsvanor ”fyra män som grillar en prinskorv i nio timmar”, varför vi alltid ”råkar” glömma att att betala för påsen i mataffären, eller varför ingen säger till när vi går runt med blå skotossor efter besöket på vårdcentralen.

– Trots att jag bott här i över tio år, så är jag fortfarande en outsider. Jag kan se saker som ni tar för givet och hitta det roliga i det, säger Al.
– Och ni svenskar är mycket roligare än ni tror!
Vi ses på hans agents kontor och självklart bjuder han på fika, ett av många svenska ord han älskar, precis som ”fy fan” och ”snuskhummer”. Flera av hans hyllade stå upp-turnéer har han också uppkallat efter dem som ”Fy fan Sverige”, ”The fika tour” and ” The påtår tour”.
– Ja, ta bara det här med påtår, utvecklar Al, det är ju så typiskt svenskt. Det bygger på en speciell tillit och skulle aldrig fungera i till exempel i England. Där skulle man köpa en kopp kaffe och sedan ta en till gratis och ge till kompisen.
Överhuvudtaget tycker han att vi borde vara mer stolta över Sverige än vad vi faktiskt är, men mer om det senare.
Al Pitcher
Ålder: 52 år.
Familj: Gift med Anita, barnen Frank, 13 och Iris, 10.
Bor: I Skärholmen, Stockholm.
Yrke: Komiker.
Bakgrund: Inledde standup-karriären i London 1999 och gick samma år till final i komeditävlingen ”So you think you’re Funny” och senare i både ”BBC New Act Competition” och ”Daily Telegraph Open Mic Competition”. Har uppträtt på komedifestivaler över hela världen och vunnit flera priser.
Skrattar åt: Barnen, de säger så otroligt roliga saker.
Gör i sommar: Vi har en båt, men det är min fru som är kapten och får förtöja.
Beskriv dig själv med tre ord: Förvirrad, lättroad och (totalt) ohändig.
Aktuell: Förbereder en ny Sverigeturné, ”Tid för skratt”. Premiär i Stockholm 2 oktober.
Växte upp i England och Nya Zeeland
Först ska vi reda ut hur en 52-årig engelsman har hamnat i Skärholmen utanför Stockholm. Alan Geoffrey Pitcher är född i Huddersfield i Yorkshire, men flyttade som sjuåring till Nya Zeeland. Pappa hade fått jobb som ingenjör och fotbollsspelare.
– Jag kommer fortfarande ihåg känslan, det var ett ”massive moment” för ett barn. Då fanns inget internet, inga smarta telefoner och det var verkligen känslan av att säga farväl för alltid. Jag och min syster var väldigt ledsna.

Så snart han blev tillräckligt gammal återvände han till England. Skolan på Nya Zeeland är inget han minns med glädje, det var bara något han ville få överstökat så fort som möjligt.
– Jag tillbringade nog mer tid utanför lektionssalarna än i dem, säger han.
Han beskriver sig som en ”late bloomer” som provade på en hel del jobb innan han vågade ta steget och testa stand up.
Slutade dricka alkohol
– Som barn hade jag ingen aning om vad jag ville bli. Jo, jag ville kommentera hästkapplöpningar, men fick höra att mina betyg var för dåliga.
– Hade ingen aning om att det krävdes bra betyg för det.

18 år gammal flyttade han till London och levde varje tonårings drömliv. Här kunde han gå på pubar och dricka öl och se på hur mycket fotboll som helst. Men utan att gå in på några detaljer så förstår man att det kanske blev lite för mycket av det goda. Al återvände till Nya Zeeland för att plugga och även fast besluten att lägga av med alkohol, ett beslut som han inte ändrat sedan dess.
– Jag var den killen på festerna som vi alla känner till, som blev lite för mycket och gjorde dumma saker, förklarar han.
Så hamnade Al Pitcher i Sverige
Han läste in en examen i media, i tv och radio, men flyttade sedan tillbaka till England igen – och blev kär. Al jobbade extra på en pubkedja och när han frågade den snygga tjejen hur mycket cola hon ville ha i sin ”rom&cola” så svarade hon snabbt att ”det ska väl du veta, det är ju ditt jobb”.
– Åh, den underbara svenska romantiken … säger Al som inte kunde glömma svenska Anita efter det.
Tre bästa sakerna med Sverige enligt Al Pitcher
- Vädret: Helt ärligt. Det är alltid för varmt eller för kallt. Aldrig lagom. Efter tre dagars sommarvärme så kommer repliken ”nu är det för varmt”. Och efter en dags regn i juli “nu är sommaren slut.”
- Människorna: Ni är roligare än ni tror, utan att ens försöka.
- Ärlighet: Som publik är ni bäst. Ni skrattar tillsammans och är tysta tillsammans. Ni låtsas inte, skrattar ni inte, är det bara att gå hem och skriva om.
De blev ett par och Al började ta små steg mot att förverkliga en hemlig dröm – att stå på en stand up-scen.
– På mitt första uppträdande var det tre personer i publiken och en hund som ylade. Det enda skratt jag fick var när jag råkade halka på scenen.
Men det ofrivlliga skrattet räckte, det tände en gnista hos Al.
– Det är så svårt att förklara, men det är en väldigt speciell känsla när folk skrattar åt något du säger. Ja, du vet själv när du sitter på en middag och säger något kul. Det är den kicken som du som komiker vill uppleva – hela tiden.
Prisbelönt komiker i England
Al och Anita flyttade till Sverige och Al kände sig hemma direkt, Sverige var underbart!
– Du blev lämnad i fred, det var ok att vara ensam. Efter att ha trängts med alla människor i London var det fantastiskt.
I början pendlade han mellan London och Sverige, men det blev för slitigt. Trots att han hade hunnit bli en både etablerad och prisbelönt komiker i England, tog han steget och började uppträda på svenska stand up-klubbar.

– Tack och lov att ni är så bra på engelska i Sverige!
Ryktet om den rolige engelsmannen började sprida sig, han fick pris som årets komiker och jobben rullade snart in.
Blev känd som ”the fika guy” och ”fy fan guy”
– Även om en del av uppdragen var lite konstiga i början. Jag minns ett företagsjobb där jag skulle låtsas vara en städare som stod i ett hörn och svabbade. Plötsligt skulle jag liksom vända mig om mot gruppen som satt och fikade (precis!) och börja dra skämt. Det var ”totally bizarr”. Har städaren fått ett ”meltdown” eller vad händer?
Tack vare att Riksteatern så småningom skickade ut Al på en turné över hela Sverige, lärde han känna minsta stad och kunde bygga upp en osviklig publikkontakt – som fortfarande är en av Als främsta tillgångar. Snart blev han känd som ”the fika guy”, eller som ”fy fan guy”, efter hans oefterhärmliga sätt att använda fy fan på. Eller kanske “fiii faaan” som han säger.
Ja, varför är just fy fan ett så bra ord?.
– ”Fy fan” är perfekt för så många olika situationer! Häromdagen såg jag ett barn tappa en klubba och kommenterade det med ”fy fan”.
Al Pitchers tre svenska favoritord
- Snuskhummer: Tänk att det betyder en ”perverted lobster”. Under alla år som David Attenborough letat efter djur jorden runt, har han aldrig hittat en.
- Lagom: Finns det ett mer passande ord i världen?
- Fika: Fika betyder att svenskar kan slappna av och faktiskt vara mer sig själva Jag tror att fika är limmet som håller ihop samhället … och oss alla vakna.
Al Pitcher på turné
Nu förbereder han som bäst en ny turné som heter ”Tid för skratt”, med premiär i Stockholm i oktober. Kanske kommer han vara lite mer personlig än tidigare, funderar han. Bland annat ska han ta upp vilka reaktioner det väcker att inte dricka i Sverige.
– Jag tror verkligen att svenskar vill veta varför. Det är ett mysterium ni vill lösa, ”varför gör du så här mot dig själv”. Föreställ dig att du inte dricker kaffe (ja, jag vet att det inte är samma men tänk dig bara) – reaktionen är en chock. Mår den här personen inte riktigt bra, eller?
Men vi kommer aldrig få höra Al Pitcher dra skämt om svensk politik eller kommentera världsläget.
–Nej, jag är inte en sådan komiker som sticker ut hakan och väntar på en smäll. Det får andra ta hand om. Jag vill att de som tittar ska ha roligt.
Han utvecklar sitt resonemang om att småbarnsföräldrar tagit ledig, ordnat barnvakt, bokat bord på restaurang…
–Då vill de inte ha en terapisession, utan de har betalat för att få skratta. Speciellt i den tid vi lever nu, jag vill att de ska glömma världen och Trump en stund.
Minns du ditt första skämt om Sverige?
–Hm, det kanske låter konstigt idag, men jag tror det handlade om att ni bad om ursäkt för att tågen kom för tidigt. ”Tåget anländer till stationen fem minuter före utsatt ankomsttid.”
Något man inte får skämta om?
–Jag minns att jag sa något om vikingar, som inte alls gick hem. Så kanske får du inte driva med vikingarnas rykte, eller?
Al Pitchers första möte med Sverige
Första mötet med Sverige var under julen och Al minns mörkret och tystnaden och det konstiga i att julafton firades redan den 24.
– Och att ni lät barnen vänta med att öppna julklapparna till efter ”Kalle Anka”. De hann ju bli helt galna.
Al Pitchers iakttagelser om livet i Sverige och våra egenheter är komiska pärlor, smarta, men också väldigt kärleksfulla. Hans brottningsmatcher med det märkliga svenska språket och våra ibland komplicerade samhällsnormer, förvandlar han till en tacksam skrattspegel.
– Att bara klaga på Sverige vore ju inget roligt, ”varför bor du då kvar här?” Jag älskar Sverige, kan inte tänka mig ett bättre land.
Tre mindre bra saker med Sverige enligt Al
- Negativa: Jag tror inte alltid ni förstår hur bra Sverige är. Livet här är bättre på så många sätt. Jag kan bli irriterad över de som är så negativa. Visst, Sverige har problem, men här finns också många fantastiska saker som fungerar.
- Känslokontroll: Ni är experter på att hålla tillbaka känslorna. När någon höjer rösten, jag älskar att se hur folk reagerar. “Nej vad gör du!”
- Kramandet: Jag har fortfarande inte vant mig. Att ni som är kända för att vara osociala, hälsar på helt okända människor med en kram. Kanske ska vi införa det vid passkontrollen. När du passerat ger passkontrollanten dig en kram. ”Enjoy your stay”.
På många sätt har han också blivit en ”typisk svensk”, menar han.
–Jag har inte så jättemånga vänner, men de jag har, värderar jag väldigt högt…. Jag ser fram mot sommaren så fort det har blivit september… Jag är alltid ute i väldigt god tid när jag ska resa…
–Sverige passar mig helt enkelt. Jag trivs med att vara ensam och kommer att bli en perfekt äldre vresig svensk man som aldrig pratar med sina grannar.
Och när är du ”osvensk?”
– När jag höjer min röst. Du brukar min fru hyssja mig, ”vad gör du, keep your voice down”.

Svenskar är ”ett misstänksamt släkte”
Trots alla år i Sverige, finns det fortfarande många företeelser att fascineras av. Som att vi alltid vill hitta ett tomt säte på bussen, eller lydigt står i kö till densamma, men så fort dörrarna öppnas så försöker vi tränga oss ombord.
– Ni är också ett misstänksamt släkte. Om jag ser att någon bara ska köpa ett par äpplen i mataffären och säger att personen kan gå före mig i kön, så säger hen alltid nej. Som om jag hade någon stor ond ”masterplan” för att luras…
Även som pappa är han svensk. Han har sålt korv på fotbollsmatcher, köpt lagets alla överblivna lotter för att bli av med dem, och lärt sig företeelser som ”vabba”.
– Jag älskar också att mina barn har blivit så oberoende. Om en kompis inte vill leka, så rycker de bara på axlarna och gör något annat. Själv var jag mycket mera ”needy” som barn. Jag ville att alla skulle älska mig. Kanske var det därför jag blev komiker.
Privatlärare i svenska
Han har försökt att lära sig svenska, gått på SFI och haft privatlärare. Idag kan han läsa och förstå hyfsat mycket, men någon framtida show på svenska blir det inte.
– Jag försöker att prata svenska hemma, men mina barn avskyr det, de lyssnar inte ens, utan bara skakar på huvudena och går. Och min fru tilltalar mig som om jag vore en hund, ”gulligt, gulligt”…
Inspiration hittar han genom att ”leva livet” som han säger. Iaktta, lyssna på nyheter, läsa tidningar.
– Ju mer du gräver desto mer hittar du. Som att varför ingen tar sista biten av kakan i Sverige? Eller fenomenet med dansband. Och det här otroliga ordet ”häxblandning”, det måste jag ju undersöka vidare.
Blir du igenkänd?
–Inte i Stockholm. Där kan du ju vara Beyoncé, utan att någon reagerar.
Ja, fii faan..